Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Světové elity chtějí v Davosu řešit sociální nerovnost

Světové elity chtějí v Davosu řešit sociální nerovnost
Světové ekonomické fórum v Davosu otevře zítra své brány | zdroj: Profimedia

Světové ekonomické fórum ve švýcarském Davosu s předstihem vydalo bodový plán, který má poukázat na ekonomické problémy lidstva. Společenské špičky budou debatovat především o zvyšující se nerovnosti mezi bohatými a zbytkem světové populace.

Letošní setkání světových elit si dává nelehký cíl. Chce řešit narůstající nerovnosti v naší společnosti. Ještě před začátkem jedné z nejprestižnějších konferencí světa tak vyšel 14bodový plán, který by rozevírající se nůžky nerovnosti měl řešit. Na plánu pracovalo 2500 špiček z akademického, obchodní a administrativního prostředí.

Světové ekonomické fórum (WEF) mimo jiné světové lídry vyzvalo k přehodnocení velikosti minimálních mezd, postavení odborů, investic do veřejného sektoru a snížení míry korupce. Dané kroky mají přiškrtit rapidně rostoucí společenskou nerovnost. Tým WEF oproti minulosti vyzývá ke konkrétním krokům, kterými jsou například větší obchodní etika, sociální programy a základní služby.

Nový plán

Dokument zmiňuje nutnost zabývat se „produktivní zaměstnaností“ a zlepšením životních podmínek. Tento úkol zadává nejen politickým špičkám rozvinutých zemí, ale i byznysmenům a lídrům na celém světě. Ačkoli byly na fóru tyto problémy adresovány již při předchozích ročnících, jednalo se spíše o rétorická cvičení. Svět si mezitím prošel finanční krizí v roce 2008 a následnou hospodářskou stagnací.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová, papež František nebo prezident Světové banky Jim Kim se v posledních dnech nechali slyšet, že bohatství je ve společnosti třeba rozdělovat více rovnoměrně. Jeden z diskuzních panelů konference nese název „Bohatší svět. Ale pro koho?“.

Šesti základními pilíři, kterými se mají vlády zabývat dle 14bodového plánu jsou vzdělání a dovednosti, zaměstnanost a mzdy, korupce, daně a sociální programy a základní služby. Studie celkově vzato není nikterak radikální. Na efektivitu a produktivitu však klade stejný důraz jako na udržitelnost a širší standardy lidského života.

Kdo přijede?

První ročník prestiží akce proběhl v roce 1971. Od té doby ho navštívily skoro všechny špičky světové politiky a obchodu. Letos z hlav evropských dorazí například francouzský prezident Francois Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová či italský premiér Mateo Renzi. Z blízkého východu přijede saudský král Abduláh či egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí.

Diskutovat bude například i někdejší generální tajemník OSN Kofi Annan či viceprezident USA Al Gore. Na velké společenské události nechybí ani celebrity. Letos mezi nimi bude například Americký RnB zpěvák Pharrell Williams. Fóra se účastní také desítky inovátorů, intelektuálů a podnikatelských špiček. Cena za účast se pohybuje až milionech korun. Světové ekonomické fórum bude probíhat tradičně v Davosu od středy 21. ledna a potrvá do soboty.

Zdroje:
The Guardian, Vlastní