Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Švihlíková: Zaveďme ekonomickou demokracii. Ať o rozpočtu rozhodují lidé

Švihlíková: Zaveďme ekonomickou demokracii. Ať o rozpočtu rozhodují lidé
zdroj: Mediafax

V Ústeckém kraji se našli nadšenci, kteří by chtěli v praxi podpořit zavedení takzvaného participativního rozpočtu. Nový typ přerozdělování veřejných financí „obyčejnými lidmi“ může sesadit velké politické hráče. Chuť na prvky změn „zdola“ jsme objevili mimo jiné v politickém programu pirátů Ústeckého kraje.

Do „krájení“ peněžního koláče by mohly mluvit menší komunity. Tento týden se v Mostě na toto téma konal přímo seminář s propagátorkou takzvané ekonomické demokracie, Ilonou Švihlíkovou z Alternativy Zdola.

 

"Cílem je skutečnou demokracii, tedy vládu lidu, více prohloubit a nenechat rozhodování jen na špičce těch nejvýše zvolených nebo dosazených třeba „kmotry“. Dnešní krize je podle ní ideálním momentem, kdy přehodnotit kapitalistický systém. „Současná demokracie je velmi nedůsledná a je uplatňována často příliš povrchně. Vypadá spíš jako volební rituál, kdy je ale možnost volby určovaná finanční a mediální silou určitých skupin, které stojí za politickými aktéry,“ říká ekonomka a vedoucí katedry politických, společenských věd a ekonomie na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze, proč lid ve skutečnosti usnul na vavřínech a veze se na egocentrismu zvolených individuí.

 

Zdroje: