Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Švorcová je ve vážném stavu v nemocnici. Filip ji oplakává

Švorcová je ve vážném stavu v nemocnici. Filip ji oplakává
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Předseda KSČM a poslanec za Jihočeský kraj Vojtěch Filip bude 1. máj trávit klasicky, na akcích, které komunisté už pravidelně v tento den pořádají nejen v Praze. Letos mu radost z oslav svátku práce kazí fakt, že se ho nezúčastní herečka a recitátorka Jiřina Švorcová.

Nejdříve komunista Filip stráví čas s lidmi, svými příznivci, a pak se odebere domů do Českých Budějovic nebo na chalupu do Ledenic za manželkou a rodinou.

"Budeme mít hlavní akce v Praze, v Táboře i v Českých Budějovicích. Všude tam musím alespoň chvilku pobýt. Ale manželku rozhodně neopomenu," svěřil se se svými plánu pro ParlamentníListy.cz Vojtěch Filip, který se prý považuje za velkého romantika.

"První máj miluju a velmi ctím i Karla Hynka Máchu. Není to jen Vilém, Hynek, Jarmila, ale je to oslava té krásně kvetoucí přírody, toho, že zima skončila a že je venku nádherně. Přitom málokdo ví, že Máchův máj byl třeba v roce 1939 hodně poznamenán, protože už v době, kdy začala válka, byly jeho ostatky převezeny na Vyšehrad. Což bylo tehdy hodně odvážné. Ta jeho báseň, to je oslava obrození, češství. Myslím si, že ta slova - Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj byl lásky čas... zná snad každý. Je něco krásnějšího?," zamyslel se předseda českých komunistů Filip.

Celý článek na ParlamentniListy.cz