Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Komentář: Sweet Home Alabama: Osahávání holčiček republikány oslabilo, ale jen těsně

Komentář: Sweet Home Alabama: Osahávání holčiček republikány oslabilo, ale jen těsně
Dougu Jonesovi pomohli ve volbách hlavně Afroameričané | zdroj: Profimedia

Američtí demokraté dosáhli v úterních doplňovacích volbách do Senátu historického vítězství. V silně konzervativní jižanské Alabamě překvapivě vyhrál jejich kandidát, což se jim podařilo poprvé po čtvrt století. Přesto je vítězství příliš těsné na to, jak problematického kandidáta republikáni postavili.

Alabamské senátorské křeslo se uvolnilo v únoru poté, co se jej po svém jmenování ministrem spravedlnosti vzdal Jeff Sessions. Republikáni ve stočlenném Senátu drželi dosud 52 křesel, a pro prezidenta Donalda Trumpa tak znamená výsledek voleb obrovský problém. Jeho většina v Kongresu se povážlivě kymácí a v Senátu se teď smrskla na pouhý jeden hlas. To představuje velké riziko pro prosazování jeho programu, především pak pro daňovou reformu.

Na druhé straně by se ale vítězství demokrata Douga Jonese nemělo nijak zvlášť přeceňovat. Volební favorit a nečekaně poražený republikán Roy Moore byl totiž velmi slabý protikandidát. Především kvůli skandálu, kdy jej minulý měsíc dvě ženy obvinily, že asi před 40 lety, když jim bylo 14 a 16 let, je nyní sedmdesátiletý Moore osahával a pokusil se je svést.

Moore obvinění odmítl a označil je za špinavou politickou kampaň. Postavil se za něj i prezident a jeho stoupenci v konzervativní Alabamě si dokonce vzali na pomoc Bibli: Argumentovali paralelou, že i Josef byl přece o několik desetiletí starší než bohorodička Marie.

Republikáni postavili nanejvýš problematického kandidáta

Výstřední Moore, který je znám pro své ultrakonzervativní postoje a jako vyhlášený odpůrce homosexuálních svazků, v minulosti působil jako vysoce postavený soudce a prokurátor a prezentuje se jako věřící křesťan.

I bez obvinění z osahávání holčiček byl velmi problematickým kandidátem. V době, kdy byl vrchním soudcem státu Alabama, nechal například před budovou soudu vztyčit sochu desatera přikázání, což podle názoru vyšších justičních orgánů bylo jasným porušením principu odluky církve od státu. Přesto odmítl skulpturu odstranit, a dal tak jasně najevo, že pro něj stojí víra nad americkou ústavou. Za nerespektování výroků vyššího soudu byl dvakrát z funkce vrchního soudce odvolán.

V předvolebním boji dával jasně najevo své sympatie vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. V rozhovoru pro britský Guardian se v létě dokonce vyjádřil k výroku bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, který Sovětský svaz označil za říši zla. "Něco takového můžete klidně prohlásit i o Americe," řekl tehdy Moore s tím, že USA podporují spoustu špatných věcí, jako jsou například sňatky osob stejného pohlaví.

Moore se proslavil se i dalším kontroverzním výrokem, že Spojené státy byly naposled "velké" v době otroctví. Vyslovil se také pro zrušení všech dodatků americké ústavy od desátého dále, což by se týkalo například zrušení otroctví, stejných práv pro černošské obyvatelstvo USA nebo volebního práva pro ženy. Je také proti tomu, aby mohli být do amerického Kongresu voleni muslimové.

Třiašedesátiletého Jonese naopak provází pověst bývalého federálního prokurátora, který nemilosrdně stíhal výstřelky rasistů. Přesto zvítězil jen těsným rozdílem 49,9 ku 48,4 procentům hlasů; senátorem by měl zůstat do roku 2021.

Sexuální skandál zatím ještě zabral, ale měl zabrat víc

Navzdory všem průšvihům, a především aféře s osaháváním holčiček, byl Moore přesto favoritem voleb, což je názornou ilustrací toho, jak hluboce jsou Spojené státy rozděleny a jak je otrávené tamní politické klima. Fakta tu hrají jen velmi omezenou roli a skandály už zdaleka nemají takový dopad jako kdysi. Ve volbách prakticky rozhoduje už jen věrnost vůči ideologickému táboru. Navzdory zcela jasným pochybnostem o jeho charakteru totiž hlasovalo pro Moora přes 90 procent Trumpových příznivců, zatímco přes 90 procent Trumpových odpůrců volilo demokrata Jonese. Síla argumentů zdaleka neměla na výsledek takový vliv, jako mobilizace příslušných stoupenců. Demokraté mohou děkovat hlavně Afroameričankám, které šly volit v rekordním počtu. Konzervativci a křesťané na venkově a v menších městech naopak zachovali věrnost Moorovi.

Tento fakt zastiňuje vyhlídky demokratů při volbách do Kongresu v příštím roce. Protože i kdyby republikáni v tradičně konzervativních oblastech postavili sebeslabšího kandidáta, bude to v nejlepším případě těsný souboj, rozhodně ne jasné vítězství.

Sázet pouze na znechucení Trumpem je pro demokraty velmi riskantní a krajně nejisté. To se projevilo už při listopadových volbách starosty New Yorku a guvernérů v New Jersey a ve Virginii. Demokratičtí kandidáti sice v těchto volbách jasně zvítězili, ale toto vítězství bylo pro ně zároveň varovným signálem: Nedokážou totiž dostatečně mobilizovat své voliče. Ti sice nepřebíhají k republikánům, ale ani nechodí k volbám. Volební účast v New Yorku činila pouhých 24 procent. Vždyť ani v Alabamě nevyhrál Jones kvůli svému programu nebo myšlenkám, ale jen díky tomu, že nebyl Moore.

Moorova porážka je zároveň i osobní prohrou pro Trumpa a pravicového populistu Steva Bannona, kteří republikánského kandidáta před volbami podporovali. Trump vítězi gratulovali tweetem, který je ale tak nezvykle mírný, že jej podle zlých jazyků nemohl prezident psát sám – zvlášť když ještě nedávno Jonese na twitteru označil za loutku.

Mnozí Trumpovi příznivci považovali volební souboj v Alabamě za šanci potvrdit kontroverzní politický program nynějšího prezidenta. Trump dlouho váhal, než se do volebního boje vložil. Vsadil na Moora – a prohrál. Je zraněný, ale do politického pádu má ještě hodně daleko. A jak ukazuje alabamský příklad, ani četné průšvihy a skandály nemusejí být ještě zárukou toho, že by se na tom mohlo něco změnit. 

Zdroje:
Vlastní