Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Komentář: Tenkrát na Homolce aneb proč bývalý ředitel sněžil a byl down

Komentář: Tenkrát na Homolce aneb proč bývalý ředitel sněžil a byl down
zdroj: Mediafax

Zápisky někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého se jistě zařadí do zlatého fondu epických českých skandálů. V deníku, který se dostal na veřejnost, se vyznává ze svých leváren i lásky k návykovým látkám, které v hojné míře konzumoval během práce ve vedení prestižní nemocnice. Kauza má každopádně i literární rozměr – kdyby Bulgakov žil v dnešní době, hlavní postava Zápisků mladého lékaře by si nešlehala morfium, ale víte co…

Příběh narkomana a defraudanta z Homolky ovšem za literární předlohu stojí. Poetické gesto jeho deníku rozhodně nechybí a koneckonců i sám lékař tvrdí, že jeho poznámky jsou fiktivním materiálem pro připravovanou prvotinu. S kariérou lékaře chtěl zřejmě seknout a dát se na uměleckou dráhu.

Z prvotiny vycházející hvězdy české literární scény, jejíž úryvky zveřejnily Lidové noviny, by se čtenář dozvěděl mimo jiné i následující: "8.3. 2011: Celé dopoledne sněžím (během 8 dnů 10 g to je síla) a diazepamuji. Jsem totálně DOWN. 11.2. 2010: V práci opět nová porce závějí, 1.3. 2011: Sněžím (a to dost) na meeting s 15 minutovým zpožděním, musí to na mě být znát, 28.3. 2011: Od rána snow, 29.3. 2011: 5 snow, 7.4. 2011: v nemocnici Na Homolce, snow the whole day!!!" 

Pokud připustíme, že umělci musí sem tam podpořit talent nějakou tou chemickou látkou, aby jejich nadání lépe vyniklo, Dbalý měl nakročeno k solidní literární kariéře. 

Umění, jak se všeobecně ví, vyžaduje plné nasazení a nemalé oběti a investice. Většina tvůrčích lidí pravda investuje do své práce takové podružné věci, jako je například čas nebo úsilí, Dbalý ovšem do připravovaného románu investoval i nemalé finanční částky. Spočítejte si to sami, deset gramů koksů za 8 dní při ceně gramu za zhruba 2,5 tisíce (kvalitní, neředěné zboží, žádný šunt!) ho jeho chemická múza stála 25 tisíc. A to je jen špička ledovce. 

Jen v rámci zmanipulované zakázky na digitalizaci měl ovšem podle vyšetřovatelů připravit Homolku o necelých 60 milionů, takže šetřit rozhodně nemusel. A taky nešetřil. Jezdil na luxusní zájezdy do exotických zemí (další inspirace), pořizoval si drahou techniku (pracovní nástroje), investoval do mincí (prostě proto).

Na všechno si samozřejmě vydělal, jak tvrdí Dbalý a jeho právnička. Lékaři se u nás zkrátka mají dobře. Kdo ví, proč si řada zdravotníků stěžuje na nízké platy a špatné podmínky v nemocnicích. Kdyby si raději vzali příklad z Dbalého a věnovali se ve volném čase nějaké povznášející činnosti, třeba poezii nebo literatuře.

Sněhulák z Homolky každopádně svým úžasným literárním počinem usnadnil policistům práci. Jména dealerů sice v deníku stejně jako další důležité podrobnosti nenajdou, i tak jim ale podklady postačí na vypasený román o mnoha spisech, jimiž se pak bude během romantických zimních večerů bavit soudce. 

A veřejnost pak může doufat ve filmovou podobu, třeba z dílny televize Nova. Materiály z Dbalého případu by mohly vystačit na legendární seriál, který by počtem dílu předčil i nekonečnou Ulici. 

Zdroje:
Vlastní