Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Tipy na víkend: Filmové běsnění ve Varech, maraton nebo skejty

Tipy na víkend: Filmové běsnění ve Varech, maraton nebo skejty
ilustrační snímek | zdroj: tisková zpráva

První červencový víkend je na spadnutí a vy ještě nemáte plány? Nevadí! Probrali jsme se za vás pestrou nabídkou letních akcí a vybrali ty, které stojí fakt za to. Protože léto už je v plném proudu a je třeba si ho užít. 

1. Aktivní odpočinek aneb maraton Dvě míle s úsměvem

Patříte mezi lidi, kteří se i při víkendovém odpočinku rádi zapotí? Skvěle. Právě pro vás je tato běžecká akce jako ušitá na míru. Nemusíte být zrovna běžec z Keni, abyste se tohoto pohodového běhu zúčastnili. Je úplně jedno, jestli jste začátečníci, pokročilí nebo profíci, důležité je, aby vás běh bavil. A těšte se i na sladkou odměnu, protože v cíli každého účastníka čeká neodolatelný lívanec se skořicí! Akce se koná v sobotu v areálu pražské Stromovky, před Šlechtovou restaurací. Startuje se v 9:07, pozor – registrace začíná už v 8:15. Zaběhat si můžou také vaše ratolesti, pro které je připravena kratší trasa. Startovné je dobrovolné. Více info najdete na stránkách maratonu.

Když máte hodně práce, můžete si jít také častěji zaběhat Když máte hodně práce, můžete si jít také častěji zaběhat | zdroj: ThinkStock

2. Adrenalin, skate a DJs na Štvanici

Milujete akci, hudbu a pivo v kelímku pod otevřeným nebem? Skateboarding open air festival vám nabídne ještě mnohem víc. Od pátku až do neděle máte možnost omrknout kluky i holky na skejtech a pozor - řeč je o předních nejen českých, ale i evropských jezdcích, kteří se mezi sebou utkají o pěkný balík peněz. Navíc program slibuje afterparty do pozdních hodin. Z hudebních pecek se můžete těšit třeba na koncert Wohnout nebo rappery z PSH. Vystoupí ale i kapely z Británie, Ameriky nebo Nového Zélandu. Lístek v předprodeji na celé tři dny soutěže Excelent Mystic Sk8 Cup, který se koná na pražském ostrově Štvanice, koupíte v předprodeji za 690 Kč, na místě za 890 Kč. Podrobný program najdete na facebooku či webu festivalu.

Skateboard Skateboard | zdroj: ThinkStock

3. Za filmy do Varů! A na červený koberec

Letos se už po 49. otevřou brány karlovarského festivalu všem filmovým fandům a kritikům. Tento největší český filmový svátek začne v pátek 4. července a skončí v sobotu 12. července. Program festivalu je už tradičně rozdělený do několika sekcí, záleží na vás, co vás zrovna zaujme - hlavní soutěž, soutěž dokumentárních filmů, informativní sekce, tematické přehlídky, retrospektivy či pocty. Kromě filmů budou jako každý rok k vidění české filmové hvězdy i 'hvězdičky' z vod ryze bulvárních. Letošní třešničkou na dortu bude návštěva hvězdy světového formátu Mela Gibsona, který převezme nejvyšší ocenění festivalu Křišťálový glóbus. Program, vstupenky a další užitečné najdete tady.

Mezinárodní Filmový Festival Karlovy Vary Mezinárodní Filmový Festival Karlovy Vary (ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

4. Oslavte 20. narozeniny Rock for People ve velkém stylu

Sex, drogy a rock'n'roll! První dvě jmenované položky si budete muset obstarat sami, ale o tu třetí bude o víkendu v Hradci Králové postaráno. V sobotu totiž vyvrcholí rockový nářez festivalu s dvacetiletou tradicí Rock for People. Dohromady osm scén, které nabídnou multižánrovou hudební smršť. Lupen na jeden den pořídíte za 890 Kč přímo na místě. Mrkněte na program!

Rock for People Rock for People | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Klíma

5. Jižní Morava - víno, zelené vinice a město Mikulov

Toužíte alespoň o víkendu vypadnout z ruchu (velko)města a nasát trochu venkova, dobrého vínka a pohody? Město Mikulov leží 50 kilometrů od moravské metropole Brno. Jeho atmosféra prosycená teplem a vinicemi vás prostě dostane. Jezdíte-li rádi na kolech, můžete se navíc do této jihomoravské mekky dostat po upravených cyklostezkách a prohlédnout si krásy města s průvodcem. Prohlídky s výkladem totiž po dobu prázdnin začínají každý den, včetně víkendů, od šesti večer, trvají hodinu a těšit se můžete například na židovskou čtvrť nebo zámecké sklepení s obřím sudem, ale i na návštěvu vinného sklípku. Více se dočtete na stránkách města.

Mikulov Mikulov | zdroj: isifa/MAFRA/Anna Vavríková

6. Středověk na vlastní kůži

Gotický hrad Kost láká tento víkend návštěvníky na 9. ročník historických slavností. Nádvoří se bude hemžit kejklíři, provazochodci, statní šermíři předvedou dobové boje a vše doprovodí středověká hudba. K vidění bude i dravá zvěř a chybět nebude ani autentický trh, ze kterého si můžete odnést jak slané nebo sladké laskominy, tak i suvenýry. Vyražte do Českého Ráje a nechte na sebe dýchnout závan přírody i historie. Podrobnosti čtěte zde.

Hrad Kost Hrad Kost | zdroj: Isifa.com

7. Sjezd všech Jeníčků a Mařenek v Perníkové chaloupce

Bylo nebylo. V blízkosti hradu Kunětická Hora u Pardubic v hlubokém lese stála perníková chaloupka... A stojí tam dodnes. Pokud nevěříte na pohádky, možná na ně jen na chvíli uvěříte tuto neděli. Perníková chaloupka se nachází ve vesnici Ráby u Pardubic. Milovníci netradičních a trochu šílených akcí si tady přijdou na své. Letos se totiž v rámci nedělního celodenního programu pokusí nositelé jmen Jan a Marie překonat rekord z roku 2009, kdy se sem sjelo 277 jmenovců. Takže - všichni Jeníčci a všechny Mařenky hurá o víkendu do Perníkové chaloupky! Info o akci čtěte tady.

8. Dny lidí dobré vůle na Velehradě

Víte, proč vlastně slavíme v sobotu 5. července státní svátek? Nevadí, připomene vám to festival konaný v moravském Velehradě s názvem Dny lidí dobré vůle, který oslavuje příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Festival startuje v pátek od deváté hodiny ranní. Čekají vás jak semináře věnované tématu rodiny, tak fotografické workshopy nebo soutěž fotbalových dovedností pod záštitou legendárního Antonína Panenky. Večer od půl osmé vystoupí před diváky Jiří Pavlica s Hradišťanem a hřebem večera bude koncert Vaška Neckáře a Ewy Farné. Kompletní program k přečtení na festivalovém webu

Dny lidí dobré vůle Dny lidí dobré vůle | zdroj: isifa/MAFRA/Anna Vavríková

Zdroje:
Vlastní