Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Tipy na víkend: Fotbal, umění a skoky do vody

Tipy na víkend: Fotbal, umění a skoky do vody
ilustrační snímek | zdroj: tisková zpráva

Počasí nám tento týden příliš nepřálo, doufejme proto, že alespoň o víkendu schováme deštníky a užijeme si slunečních paprsků a prázdninové zábavy. Vyberte si akci podle libosti, bude rozhodně z čeho!

Fotbalový freestyle

První z tipů ocení nejvíce zejména pánové. V pražské Galerii Harfa se v sobotu koná Mistrovství ČR ve Fotbal Freestylu. Nejlepší borci z Česka předvedou nejoriginálnější kousky a pobavit se můžete také v rámci doprovodného programu, který nabídne třeba yoyo freestyle nebo chůzi po laně. Akce začne v jednu odpoledne a bude trvat do páté hodiny večerní. 

Football freestyle Football freestyle | zdroj: ThinkStock

Hudební palba v Kolíně

Sobota bude v Kolíně zasvěcena muzice, koná se tam hudební festival Natruc Kolín. Jeho sedmnáctý ročník opepří kapely Chinaski, Mandrage, Wohnout nebo Sto zvířat. Orientaci a vůbec veškeré potřebné info vám poskytne festivalová aplikace, kterou si můžete zdarma stáhnout.

Festival Festival | zdroj: ThinkStock

Výtvarné umění jako zpestření

Pokud prahnete po umění a rádi se schováte před horkem v chladné klimatizované galerii, navštivte Galerii hlavního města Prahy v prostorách Městské knihovny, jelikož právě tento víkend je vstup pro veřejnost zdarma. Aktuální výstava se váže k významnému výtvarníkovi Janu Kubíčkovi, který byl čelním představitelem tzv. konstruktivismu. Milovníci abstraktního umění si tedy přijdou na své.

Výstava Jana Kubíčka Výstava Jana Kubíčka | zdroj: ghmp.cz

Letní filmování

Letošní jubilejní 40. ročník filmového festivalu Letní filmová škola v Uherském Hradišti v sobotu završí svůj devítidenní maraton pro filmové fandy. To ale neznamená, že diváci budou ochuzeni, sobotní program je totiž od rána až do noci v plném proudu. Jednodenní akreditace stojí 250 Kč. Můžete vybírat filmy ze sekcí např. španělský film, film a živá hudba, porn-art nebo studentské filmy. 

Letní filmová škola Letní filmová škola | zdroj: Isifa.com

Extrémní skoky do vody 

Žulový lom v Hřiměždicích v pátek a sobotu hostí už popatnácté mistrovství v tzv. cliffdivingu - jde o skoky do vody ve volné přírodě. Kupu adrenalinu si můžete dosyta užívat na Desperados High Jump festivalu, který spojuje nejen sport, ale i zábavu a krásnou přírodu. A pozor - skákat se bude až z třicetimetrové výšky. Vstupenka na jeden den je k dostání za 800 Kč. 

Cliff diving Cliff diving | zdroj: ThinkStock

Jen tak si trochu fouknout

V oblasti Orlických hor v Deštné se sklo tavilo několik stovek let až do počátku 20. století. Proto má tato surovina významnou roli pro místní obyvatele, kteří si rádi každoročně připomínají řemeslo tavení skla. Ovšem jeho experimentální podobu - tavení skla dřevem. Přijeďte se na vlastní oči do Deštné nejen přesvědčit, ale sami si i vyzkoušet, jak je to náročné. V sobotu se od deváté ranní bude celý den foukat sklo, poté následuje koncert v místním kostele a večer zahraje návštěvníkům kapela Errori. V neděli od desáté ranní se uskuteční dražba vyrobených předmětů. 

Tavení skla Tavení skla | zdroj: Isifa.com

Kus židovské historie

Víte, co je to klezmer? Nejen to se dozvíte v sobotu v Třebíči na festivalu židovské hudby Šamajim 2014, který se už jedenáct let snaží přiblížit veřejnosti židovskou kulturu. Místní židovská čtvrť zvaná Zámostí patří právem na seznam památek UNESCO. Okouzlí vás tam atmosféra židovských uliček, můžete se podívat na taneční představení izraelských tanců z různých koutů světa, vyslechnout přednášku o třebíčských židech nebo si zatančit na Pražskou Jidiš kapelu. Program zde.

Šamajim, židovský festival Šamajim, židovský festival | zdroj: isifa/MAFRA/Petr Lemberk

Zdroje:
Vlastní