Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Topolánek: Kam se hrabe Janoušek na Babiše! Je to jen "kmotříček"

Topolánek: Kam se hrabe Janoušek na Babiše! Je to jen "kmotříček"
zdroj: Mediafax

Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka je lobbista Roman Janoušek jen „kmotříček“. Pohybují se tu prý lumpové s mnohasetmiliradovými majetky. Za jednoho z nich Mirek Topolánek označil pro Idnes.cz Andreje Babiše.

Bývalý premiér Mirek Topolánek tvrdí, že varovné zprávy o systematickém klientelismu a možné korupci na pražském magistrátu za vlády Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška měl jen z kavárenských řečí. A nikoli od tajné služby BIS.

BIS, která ze zákona podléhá přímo premiérovi, přitom Janouška v roce 2007 odposlouchávala, takže už v té době musela vědět, jak moc ovlivňoval lobbista nejen pražské kauzy, ale i vysokou politiku.

„Dostával jsem z BIS jen trendové informace o prorůstání podobných struktur, jako byla ta Janouškova, do státní a veřejné správy. Ale ne ty konkrétní zprávy jejích odposlechů. Pokud to BIS pořizovala, tak nevím, co s tím dělala,“ řekl Topolánek v rozhovoru pro Mf Dnes.

Obsah odposlechů ho však prý v žádném případě nepřekvapil. Je to jen vrchol ledovce, říká expremiér. Přesto je podle něj Janoušek jen „kmotříček“.

Čtěte dále: Janoušek se opožděně omlouvá ženě, kterou vážně zranil

Na sesazení Béma jsem neměl, stýská si Topolánek

„V devadesátých letech tady vznikly obrovské majetky, obrovské přesuny majetku ve stovkách miliard. A pokud se bavíme o Janouškovi, tak se tady bavíme o lumpech v řádech stovek milionů. Ale ve skutečnosti jsou tu mocnější lidé s mnohasetmiliardovými majetky. A ti s tím státem hýbou. Vždycky mě baví, když slyším mluvit Andreje Babiše... Protože on je samozřejmě jeden z nich. Nebo Tykač, proboha,“ prozrazuje Topolánek.

Do Pavla Béma teď prý nechce kopat. Na to, aby s poměry v Praze něco udělal, prý nebyl politicky dost silný. Když se Topolánek stal roku 2002 předsedou ODS, uzavřel s Bémem „toleranční dohodu“.

„Ta dohoda pragmaticky zněla v tom smyslu: Dobře, vy jste silní v Praze, já se vám do toho nebudu montovat. Vy nebudete přes své kamarády vstupovat do mého centrálního hájemství,“ popisuje pro Idnes.cz Topolánek.