Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Totální guláš. Tak může dopadnout Kalouskův zdražovací a daňový balíček

Totální guláš. Tak může dopadnout Kalouskův zdražovací a daňový balíček
zdroj: Mediafax

Ve středu se bude na vládě projednávat Návrh zákona o změně daňových a pojistných zákonů v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtů (č.j. 463/12 ), který předkládá ministr financí Miroslav Kalousek. Již nyní se zdá, že schvalování tohoto zákona bude velmi komplikované, protože obsahuje řadu opatření, respektive novel současných zákonů, různě přijatelných či nepřijatelných pro různé okruhy poslanců.

Jedná se o opatření, která schválili ekonomičtí ministři vlády. Podle předkládací zprávy jde především o omezení výdajových paušálů u daně z příjmů fyzických osob; zvýšení srážkové daně z příjmů vůči daňovým rájům; zrušení tzv. zelené nafty; zvýšení daně z převodu nemovitosti o jeden procentní bod.

Dále změny, které taktéž mají vstoupit podle plánu v účinnost v roce 2013, ale jejich účinnost je omezená do konce roku 2015: „solidární“ zvýšení daně z příjmů fyzických osob ve výši sedm procent; zrušení základní slevy na dani z příjmů fyzických osob pro pracující důchodce; zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod; zrušení stropů u pojistného na veřejné zdravotní pojištění.