Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Trump řeší, kam složit na noc hlavu

Trump řeší, kam složit na noc hlavu
Donald Trump | zdroj: Profimedia

Dlouho se spekulovalo o tom, kde bude Donald Trump přespávat během červencového summitu zemí G20. V Hamburku, kde se schůzka koná, to zjevně nepůjde, a tak americkému prezidentovi podle všeho nezbude nic jiného, než dojíždět na jednání z 250 kilometrů vzdáleného Berlína. Pořád se ale ještě neví jak...

Původně chtěl Trump složit na noc hlavu v hamburském hotelu Vier Jahreszeiten, ten ho však už v dubnu odmítl. Nebyla v tom politika, ale obavy o prezidentovu bezpečnost, protože se ve městě čekají během summitu velké protesty. A kromě toho to ani logisticky není žádná legrace: Prezident nepřijede sám s kufříkem, ale veze s sebou 600 lidí, z toho 200 ze svého blízkého okolí. V místě pobytu se navíc několik týdnů před jeho příjezdem ubytuje na osm desítek bezpečnostních pracovníků, kteří musí všechno připravit.

Trump teď zjevně našel alternativu, i když je trochu z ruky – v berlínském hotelu InterContinental. V praxi to znamená ráno 250 kilometrů tam a večer zase zpátky. Je tu ale další problém: Jak se míní prezident do Hamburku dopravovat? Jasné je zatím jediné: nebude to pěšky, ale ani vrtulníkem, protože InterContinental nemá přistávací plochu.

Změnit plány bude kromě toho muset i berlínská policie. Původně chtěla na summit, který se uskuteční 7. a 8. července, poslat jako posily hamburským kolegům na tři tisícovky policistů, teď jich bude zřejmě muset půlka zůstat doma.

A to stále není všechno. Skutečnost, že Trump bude na summit "dojíždět", zhatí plány mnoha hlav států, které si od schůzky slibovaly četné neformální rozhovory s americkým prezidentem u hotelového baru. Skoro všichni totiž přespávají v Hamburku, od 6. do 9. července je tu zamluveno devět tisíc pokojů. Angela Merkelová se ubytuje se svou delegací v hotelu Atlantic Kempinski, Číňané si vybrali Grand Elysée a Saudové Westin v budově Labské filharmonie.

Donald Trump ovšem se svými patáliemi není sám: Jeho ruský kolega Vladimir Putin se také pokoušel najít ubytování ve Vier Jahreszeiten a také dostal košem. Je na tom ale přece jen o fous hůř než Trump, protože vhodný hotel stále ještě nenašel. Pro Vier Jahreszeiten se státníci zřejmě nerozhodli náhodou: loni v prosinci si ho během schůzky OBSE vybral i tehdejší americký ministr zahraničí John Kerry.

Zdroje:
Bild, Die Welt