Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Tržby v maloobchodě v srpnu meziročně vzrostly o 1,6 procenta

Tržby v maloobchodě v srpnu meziročně vzrostly o 1,6 procenta
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Tržby obchodníků v Česku očištěné o kalendářní vlivy rostly také v srpnu, ačkoliv růst mírně zpomalil. Meziročně byly vyšší o 1,6 procenta, v červenci to bylo o 1,8 procenta. Tradičně nejvíce si ve srovnání s loňským rokem polepšil prodej přes internet. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byly tržby v maloobchodě vyšší o 0,3 procenta.

Meziroční růst tržeb vykázala v srpnu většina prodejen nepotravinářského zboží. Vedle eshopů měly vyšší tržby například prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením, domácími potřebami nebo sportovními a rekreačními potřebami. "Naopak nižší tržby než v loňském srpnu měly prodejny oděvů a obuvi, pokles zaznamenal také prodej pohonných hmot," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Tržby internetových obchodů se ve srovnání s loňským srpnem zvýšily o 14 procent. V obchodech s počítači byl nárůst 4,6 procenta, v prodejnách farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží 1,6 procenta, přibližně stejně se zvýšil obrat i v případě domácích potřeb a v obchodech se sportovním zbožím.

Prodeje obuvi a oděvů naopak klesly o více než pět procent. "Pokles tržeb zaznamenaly také prodejny potravin, a to jak nespecializované s převahou potravin (o 0,9 pct), tak i specializované (o 4,5 pct)," uvedli statistici.

V srpnu se znovu nedařilo prodejcům aut. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel byly meziročně nižší o 6,4 procenta. Meziměsíčně se ale zvýšily o 4,9 procenta.

Zdroje: