Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Tsunami pozitivní evoluce v Českých Budějovicích

Tsunami pozitivní evoluce v Českých Budějovicích
Diskuse v ČB | zdroj: pozitivnievoluce.cz

V pořadí pátou zastávkou na turné podnikatele a mecenáše Karla Janečka po krajských městech byly 1. listopadu 2012 České Budějovice. Večerní diskuse s širokou veřejností o projektu nazvaném Pozitivní evoluce se konala ve Velkém sále Kulturního domu Slávie.

Moderátorka Iva Kubelková vítá 400 přítomných na vlně pozitivní energie a Pozitivní evoluce. Zve na pódium geniálního matematika Karla Janečka, dva spoluzakladatele občanského sdružení Pozitivní evoluce Tomáše Maradu a Ctirada Hemelíka a architektku Hanu Urbancovou.

Karel Janeček přibližuje svůj profesní životopis, své lidské zrání a svoje aktivity. Návštěvník z druhé řady ho žádá, aby vysvětlil, jestli je jeho byznys morální. Stoprocentně, zní odpověď, je stejně morální jako třeba obchod s rohlíky, kdy za určitou cenu koupíte a řekněme za dvojnásobek prodáte. Společnost RSJ je tvůrce trhu, stojí na straně nabídky i poptávky, to znamená, že umožňujeme burze, aby byla, a burza si toho váží, dokonce nám za to platí. Pokud jsme ochotni připustit, že burza má smysl, pak má smysl i naše práce. Potlesk nabitého sálu.

Dotazy z publika

Tomáš Marada vysvětluje, že s českou žurnalistikou to vůbec není špatné. Hana Urbancová chválí pravdu. Ctirad Hemelík mluví o tom, proč špatný pocit pramení ze špatného chování - a naopak. Tomáš Marada jeho slova ilustruje dvěma příběhy ze svého života. Strýček ho jako desetiletého kluka poslal koupit nanukový dort, on by si ale byl moc rád koupil čokoládu. Chvíli bojoval s pokušením, a nakonec zvítězil. Když ale u pokladny zaplatil za nanukový dort a prodavačka mu vrátila na dvě stovky místo na stovku, bylo tu další pokušení. Dlouhé váhání, na jehož konci prodavačku upozornil na její omyl. Když pak odcházel z prodejny, prodavačka ho doběhla - a nesla mu přesně tu čokoládu, kterou si přál! Po letech mu v jedné z ruských směnáren v Praze vrátili o 200 korun víc, než měli, on si ale řekl, to jsou Rusáci, kteří okrádají lidi, a peníze si nechal. Celý život si to nese: tady jsem obstál, tady jsem selhal. Potlesk nabitého sálu. Hana Urbancová vyslovuje uznání Tomáši Maradovi, že našel odvahu se přiznat. 

Haně Urbancové vadí, že v legislativní aréně sedí lidi, kteří dělají špatné zákony, například stavební zákon je vyloženě zpackaná norma. Karel Janeček představuje svůj návrh změny volebního zákona, který dává větší šanci ke zvolení slušným a schopným lidem.

Petice nebo pozitivní demontrace

 

Jak přesvědčíte slušné lidi, aby šli do politiky, ptá se z publika Anna Zvěřinová.

Karel Janeček: Vím o řadě slušných lidí, kteří do politiky půjdou, změní-li se volební zákon, ta změna je bude motivovat.

Dotaz z publika: Jak to prosadit?

Karel Janeček: Třeba peticí nebo pozitivními demonstracemi. Až bude politickým stranám jasné, že si většina voličů přeje spravedlivý volební systém, tak na změnu přistoupí. A volit podle nového volebního zákona by se mělo už při příštích sněmovních volbách, další čtyři roky v tomhle marasmu by už bylo moc. 

Více naleznete na stránkách Pozitivní evoluce.

Zdroje:
pozitivnievoluce.cz