Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Aktualizováno: Turecko zahájilo invazi do Sýrie

Aktualizováno: Turecko zahájilo invazi do Sýrie
Dým stoupající nad bombardovaným městem Rás al-Ajn na severu Sýrie | zdroj: Profimedia

Turecká armáda ve středu zaútočila na Kurdy obývanou oblast na severovýchodě Sýrie.

Turecké letouny podnikají nálety na severu Sýrie zhruba v okruhu 50 kilometrů od hranic, krom Rás al-Ajn se cílem útoku stala i města Tall Abjad, Ain Issa a další menší pohraniční města. Střely z houfnic dopadají na základny a muniční sklady i na pozice kurdských ostřelovačů.

Oblast zachvátil chaos a lidé houfně opouštějí domovy.

Záhy poté, co se z města Rás al-Ajn začaly ozývat výbuchy, potvrdil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zahájení vojenské operace "Mírové jaro".

profimedia-0475946926žena Kurdská žena procházející u města Rás al-Ajn na severu Sýrie v době náletu tureckých stíhaček | zdroj: Profimedia

Kurdské vedení vyhlásilo všeobecnou mobilizaci a vyzvalo obyvatele severní Sýrie, aby se přesunuli do oblastí hranic s Tureckem a zapojili se do akcí odporu. Syrské demokratické síly vyzvaly všechny členy mezinárodní koalice, aby se chopili své zodpovědnosti a zabránili hrozící humanitární krizi.

Proti intervenci vystoupili spojenci Damašku Rusko a Írán. Rusko vyzývá k zachování celistvosti Sýrie. Íránská armáda navíc ještě před začátkem turecké operace zahájila neohlášené cvičné manévry poblíž tureckých hranic. Tyto ozbrojené síly se po útoku na severu Sýrie začaly přeskupovat.

Útok odsoudily Francie a Německo a společně s Velkou Británií, Polskem a Belgií zažádaly o schůzku Rady bezpečnosti OSN. Ta se bude konat ve čtvrtek. Šéf NATO Jens Stoltenberg informoval, že se v pátek sejde s prezidentem Erdoganem, a Turecko vyzval, aby nepodnikalo akce, které by mohly "destabilizovat region, eskalovat napětí a způsobit další utrpení lidí."

Senát USA již připravuje rezoluci, která má zvrátit krok prezidenta Donalda Trumpa - americké jednotky by se tak do oblasti syrsko-turecké hranice vrátily.

Plán na pozemní a letecký vpád do Sýrie spustilo víkendové Trumpovo oznámení, v němž ohlásil stažení amerických vojáků z míst, kde kurdské vojenské síly drží tisícovky bojovníků ISIS a mohlo by tam dojít ke střetu s Turky. Právě přítomnost amerických spojenců doposud Kurdy chránila a společně porazili Islámský stát.

"Naším cílem je zabránit vytvoření teroristického koridoru u severní hranice a přinést celé oblasti mír," napsalRecep Tayyip Erdogan na svém twitteru. Turecko chce podle něj v oblasti zhruba třiceti kilometrů vybudovat mírovou zónu bez kurdských milicí, kam by se mohli navrátit uprchlíci, kterých je v Turecku údajně na 3,5 milionu.

V této oblasti se zrodil Islámský stát a podle televize CNN je možné, že bez kurdských sil podporovaných Američany tak může vzniknout Islámský stát č. 2. V Kurdy střežených věznicích, které se zde nacházejí, jsou navíc umístění islámští teroristé.

Turecko slíbilo, že se jich ujme a postará se o ně. Podle analytiků CNN to bude s ohledem na boje v oblasti nemožné. 

Zdroje: