Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Tusk může vtisknout prezidentské funkci v EU nový rozměr

Tusk může vtisknout prezidentské funkci v EU nový rozměr
Donald Tusk může vtisknout prezidentskému úřadu v EU novou tvář | zdroj: Isifa.com

Donald Tusk převzal v pondělí od Hermana Van Rompuye úřad stálého předsedy Evropské rady, tedy takzvaného prezidenta Evropské unie. S polským expremiérem by funkce mohla získat skutečný obsah a politickou váhu. 

Donald Tusk je schopný praktický politik, který má leccos za sebou. Sedm let v čele vlády, to tvoří polský porevoluční rekord. V zemi si stále udržuje vysokou oblíbenost.

Favorit německé kancléřky Angely Merkelové se nebojí. "Pro Putina, pro nynější Rusko, je EU problém. A my musíme pochopit - a myslím, že k té chvíli se blížíme -, že Rusko není náš strategický partner. Rusko je náš strategický problém," uvedl Tusk pro Financial Times.

Zatímco Van Rompuy si vysloužil přezdívku "mokrý hadr" a spíše než ve veřejných prohlášeních si liboval v zákulisní demokracii, charismatický Tusk je jiná liga.

Zdůrazňuje se, že Tusk nemluví francouzsky a s angličtinou je také na štíru. Pravdou je, že v EU nabírá na významu němčina: tou se Tusk domluví nejen s faktickou vládkyní sedmadvacítky, Angelou Merkelovou, ale také s šéfem Evropského parlamentu Martin Schulzem a koneckonců i s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem, kteří tak spolu už komunikují.

Pokud Tusk udrží kurs a doasavadní razanci, čekají nás v Unii konečně politicky zajímavé časy.

Sedmapadesátiletý Donald Tusk stál od roku 2001 v čele liberální konzervativní strany Občanská platforma, v roce 2005 neúspěšně kandidoval na prezidenta a od roku 2007 byl předsedou vlády, parlamentní volby vyhrál i v roce 2011. Původně se spekulovalo o tom, že by mohl být přímo předsedou Evropské komise.

Jeho postup poněkud zarazil kariérní ambice jeho šéfa diplomacie a někdejšího ministra obany Radoslawa Sikorského, který se chtěl stát "evropským ministrem zahraničí". V nejvyšším vedení EU vedle sebe ale pochopitelně nemohou sedět dva Poláci, nehledě na to, že má Sikorski - jemně řečeno - poněkud kontroverzní pověst.

Nakonec ho na druhou kolej odsunuli i v domácí politice - místo pokračování ve vládě se Sikorski stal předsedou dolní komory polského parlamentu.

Zdroje:
Vlastní