Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Udělejte si výlet do kraje pohádek

Udělejte si výlet do kraje pohádek
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Zajímavé akce nabízí počátkem listopadu kraj Josefa Lady. Vydejme se tedy po stopách slavného českého malíře a ilustrátora a jeho neméně slavného kocoura Mikeše.

Kde se narodil Mikeš
O kocourovi Mikešovi vyprávěl Josef Lada svým dvěma dcerám Aleně a Evě. V té době za malířem přijížděl redaktor dětského časopisu 'Radost' Ferdinand Krch. Alenka s Evou mu o "tátově" kocourovi vyprávěly, a tak se Mikeš dostal do světa - nejprve do časopisu jako seriál. V roce 1932 vyšel knižně.

Když se v Hrusicích týden před Štědrým dnem roku 1887 narodilo Alžbětě Ladové čtvrté dítě, nikdo nemohl tušit, že z něho jednou vyroste význačný malíř, ilustrátor a spisovatel, který stvoří legendárního černého kocourka Mikeše.

Hrusice leží jen 35 kilometrů od Prahy. Obklopují je lesy a lány, které nabízejí mnoho poutních míst. Tato malebná krajina je nazývaná krajem Josefa Lady. Ten tu čerpal svou inspiraci po celý život. Zdejší místa zachytil jako idylický venkov, kde se prohánějí po zamrzlém rybníku děti na bruslích nebo kde zahalené v teplých šálách vesele sáňkují. Tato oblast přímo vybízí k příjemným výletům.

Pohádková stezka

Pohádkové Hrusice vás provedou po nejvýznamnějších místech z Ladových pohádek. Najdete tu také informační tabule s úryvky z jeho knížek. A tak si lze prohlédnout například známou Jedličkovu louži, kam se chodívaly klouzat nejen hrusické děti, ale i kocour Mikeš. V malířově rodné obci lze navštívit i několik budov. Patří mezi ně rodný dům Josefa Lady, hrusická škola či kostelík sv. Václava. Mezi nejznámější Ladovy postavy patří převážně vodníci, kterých v místním rybníku žilo mnoho.

Mikešova trasa

Toužíte se alespoň na chvíli stát mluvícím kocourkem Mikešem a zažít na vlastní kůži některá z jeho dobrodružství? Pak si naplánujte výlet po Mikešově stezce. Trasa měří 20 km a vede z Hrusic do Říčan. Vydáte se po stopách nejznámější postavičky z Ladovy dílny a jejího věrného průvodce Pašíka. Během putování najdete na každém z dvanácti zastavení obrázky Josefa Lady a úryvky z knihy Mikeš. Trasu lze projet také na kolech. A zvolit můžete i kratší variantu – dvanácti- a čtrnáctikilometrovou trasu vedoucí po stezce Krásné vyhlídky.

Obce Ladova Kraje
Čestlice, Herink, Hrusice, Kaliště, Kamenice, Klokočná, Kostelec u Křížků, Kunice, Louňovice, Mirošovice, Mnichovice, Modletice, Mukařov, Nupaky, Ondřejov, Říčany, Senohraby, Struhařov, Světice, Svojetice, Tehov, Velké Popovice, Všestary, Zvánovice

Po stopách barona Ringhoffera

Další procházkou je naučná stezka barona Ringhoffera, která nabízí nádherné výhledy na přírodní park Velkopopovicko a do krajiny Posázaví. Prohlédnout si lze Velkopopovický pivovar, hrobku rodiny Ringhofferů, kostel s rotundou a židovský hřbitov v Kostelci u Křížků.

Baron František Ringhoffer, významný průmyslník 19. století, majitel strojního impéria na pražském Smíchově a představitel tehdejší společenské elity, založil nejen pivovar ve Velkých Popovicích, ale i další podniky jako měděný hamr, pilu, cihelnu a mlékárnu. Turistická cesta Krajinou barona Ringhoffera je dlouhá 20 km a najdete na ní 10 informačních tabulí. Navazuje na Pražskou integrovanou dopravu. Začíná v Mirošovicích, její konec je v Kamenici, odkud je přímý spoj do Prahy.

Užijí si také cyklisté

Cyklotrasy vedou kopcovitou krajinou převážně po lesních cestách a místních komunikacích. Vzhledem k tomu, že převýšení nepřesahuje 270 metrů, jsou vhodné také pro rodiny s dětmi, Tvoří hustou síť a výběr je jen na vás. Navazují na dálkové trasy Praha – Vídeň, Praha – Brno a na Posázavskou stezku.

Na které nejbližší akce se můžete vypravit?

3.11. Říčanský festival vína – Masarykovo náměstí Říčany, od 11:00 hodin
3.11. Halloween na zámku Berchtold v Kunicích, od 16:00 hodin
9.11. Ringhofferovy trhy v Kamenici a ve Velkých Popovicích, od 8:00 hodin

Zdroje:
Vlastní