Zpět na články

Umíme po sobě zamést stopy na internetu?

Ještě před pár lety platilo, že kdo není na googlu, facebooku, instagramu nebo twitteru, ten jako by nebyl. O firmách to samozřejmě stále platí, jelikož dnes zákazníka většinou ani nenapadne hledat si informace někde jinde (vyjma dobrých referencí od známých). Co se však jednotlivců týče, trend začíná být opačný. Mnoho z nás se snaží svou digitální stopu vymazat nebo výrazně omezit. Jak na to?

Ilustrační foto Ilustrační foto, zdroj: Profimedia.cz

Jednou z nejkontroverznějších digitálních stop je historie polohy, kterou uchovává společnost Google. Pokud máte tuto funkci zapnutou a máte telefon nebo tablet s androidem, Google o vás ví, kde jste kdy byli, kam jste se přesunuli a kolik času jste tam strávili, a váš pohyb vám s dokonalou přesností vykreslí na mapě. Dokonce vám přihodí informaci o tom, kolik jste toho za daný měsíc nachodili a kolik hodin jste strávili v autě. Sám internetový gigant si je vědom problematičnosti této funkce a snaží se nabízet uživatelům možnosti její lepší kontroly.

Nová možnost automatického mazání

V nejbližší době by měla přibýt možnost automatického mazání každé tři měsíce nebo 18 měsíců, případně můžete zvolit, že se data zachovají, dokud je nesmažete ručně – což je stávající stav. Google se tak snaží dosáhnout toho, aby nepřibývalo lidí, kteří si tuto funkci zcela zakážou, protože jejím prostřednictvím na uživatele nejrůznějším způsobem cílí. Přesto právě to můžete udělat. Celou historii nebo její část můžete také smazat. Návod na obojí najdete zde. Ale pozor! I po smazání historie polohy a zákazu jejího sledování se některé údaje o poloze mohou ukládat v rámci jiných nastavení a aplikací, například při vyhledávání a použití map.

Dostaňte pod kontrolu své účty

Pokud už po letech strávených na internetu vlastně ani netušíte, kde všude jste zaregistrováni, mohl by vám pomoci web Deseat.me. Najde stránky, aplikace a sítě, kde jste registrováni, a jedním kliknutím můžete účet smazat. Bohužel však bude fungovat pouze na služby a stránky, kde jste registrováni pomocí gmailu. Například s registracemi na u nás dříve velmi oblíbený Seznam.cz, kde si mnozí necháváme účty kvůli historii, vám nepomůže. A samozřejmě jistá obezřetnost je namístě i při užívání programu samotného, kterému musíte povolit přístup do mailu. Je ale pravda, že funguje už několik let a nejsou na něj žádné stížnosti.

Po použití webu se můžete ze svého gmailu odhlásit a změnit do něj heslo. Pokud máte mail jinde, může vám pomoci správce hesel vašeho prohlížeče, pokud ho používáte. Jeho pomocí zjistíte, kde všude máte účet a profil, a mazat pak můžete ručně. Návody a prokliky na odstranění svého profilu či účtu z více než 300 webových služeb také najdete na stránkách Justdelete.me. Pokud z dané služby vymazat profil nejde, řešením bude nejspíš změnit své osobní údaje na neexistující.

Boj s Googlem

A co si počít, když nejste spokojeni s některými výsledky vyhledávání, které google zobrazí při zadání vašeho jména? I v tomto případě máte určitou naději na úspěch, a to podle rozhodnutí evropského soudu, které ve zkratce říkalo, že lidé mají právo chtít po Googlu odstranění některých výsledků souvisejících s jejich jménem, které jsou již irelevantní, zastaralé či nevhodné, zavádějící nebo osobu poškozují. Na žádost je speciální formulář, který najdete zde. Připravte si digitální kopii pasu nebo občanského průkazu, internetové adresy odkazů, které chcete smazat, a zdůvodnění proč.

Ale pozor. Pokud půjde třeba o informaci o některém vašem pracovním průšvihu nebo trestném činu a Google rozhodne, že informace je publikována ve veřejném zájmu, nevyhoví vám. Neuspějete ani tehdy, když důvody nebudou pádné. Velkou naději na úspěch máte naopak v případě, že se v médiích propíral váš soudní spor, ale vy jste jej nakonec vyhráli. Připomeňme si, že již dříve Google na základě žádosti odstraňoval z vyhledávání osobní informace, jako jsou čísla platebních karet, sexuálně explicitní obsah atd. Na tyto žádosti jsou zase jiné formuláře, nápovědu naleznete například zde.

Jak se zbavit sociálních sítí

Největší jistotu ohledně sociálních sítí vám dává jejich smazání. Na facebooku najdete v nastavení možnost deaktivace účtu (návod zde), ke kterému se později můžete kdykoliv vrátit, nebo možnost trvalého smazání. V takovém případě nebudete moci na stejný mail založit nový účet. Počítejte ale s tím, že choulostivé zprávy, které jste v minulosti odeslali a dodnes se za ně stydíte, příjemcům ze schránky nezmizí. Uvidí je jen od "neexistujícího uživatele". Na tomto odkazu si před smazáním facebookového účtu můžete stáhnout svá data. Nezapomeňte také na stránky, které spravujete. Jste-li jediným správcem, zmizí vaše stránka spolu s vámi.

Na twitteru pojmy deaktivace a smazání fungují trochu jinak. Účet nejprve deaktivujete, a když se nepřihlásíte do třiceti dnů, bude odstraněn. Nezapomeňte ale, že obzvláště trapného tweetu se nemusíte zbavit ani tak – tweety jsou uchovávány v nejrůznějších archivech a žebříčcích. U instagramu si podobně jako u facebooku můžete vybrat dočasnou deaktivaci nebo trvalé zrušení. Pokud si chcete účty ponechat, pohlídejte si alespoň nastavení soukromí. Obecné zásady jsou známé (více na facebooku než např. na instagramu - i tam je možné mít účet soukromý a schvalovat své sledující). Mnoho uživatelů si ovšem třeba neuvědomuje, že například příspěvky na nejrůznějších stránkách skupin a soutěží jsou veřejné. Zákeřné mohou být i stránky, které lajkujete, profilová fotografie a podobně.

diskuze: 0 příspěvků, nových

Zpět na články