Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Komentář: Uražené dítě Trump

Komentář: Uražené dítě Trump
Netrucuj, jako by Angela Merkelová domlouvala Donaldu Trumpovi | zdroj: Profimedia

Budete dělat to, co já chci. A když ne, tak uvidíte! křičí do světa Donald Trump.

Donald Trump ukázal, že je arogantní, nevyzpytatelný, trucovitý a urážlivý. Bouchl do stolu a stáhl podpis pod víkendovým prohlášením schůzky G7 v kanadském La Malbaie, ve kterém se státy zavazují usilovat o snížení celních bariér, netarifních překážek i dotací.

Skupinu nejvyspělejších liberálních ekonomik (USA, Kanada, Japonsko, Itálie, Francie, Německo, Británie a Evropská unie jako celek) tím fakticky zrušil a svět přiblížil k obchodní válce.

Podpis amerického prezidenta pod "manifestem volného obchodu" by nicméně nebylo možné brát vážně. Vždyť ještě před pár dny tweetoval, že Amerika je skvělá a obchodní války jsou dobré. (Na druhu stranu, podobně nelze brát vážně podpis zástupců Evropské unie, která ročně vydá na subvence desítky miliard eur a která úzkostlivě chrání svůj trh s auty a potravinami.)

Co bychom měli brát vážně, je však roztržka, kterou Trump v dějišti schůzky vyvolal.

Drama, akce, emoce

Stephen Bannon, někdejší hlavní poradce amerického prezidenta, řekl v rozhovoru pro deník New York Times, že Trump miluje konflikty. Tato vlastnost se projevuje také v jeho stylu prezidentství. "To je způsob, jak vítězí. To je způsob, jak vládne. V tom spočívá jeho supersíla. Drama, akce, emoce," vysvětlil Bannon.

Trumpova láska ke konfliktům byla patrná také v La Malbaie. Vyzařovala především ze snímku fotografa Jesco Denzela, který zachytil chvíli, kdy Trump jako jediný účastník schůzky trucovité sedí se založenýma rukama. Ostatní kolem něj stojí. Vypadají zaskočeně a rozladěně.

Německá kancléřka Angela Merkelová se na prezidenta přísně dívá a je rukama opřená o stůl. Jako kdyby mu říkala: "Nech toho, Donalde. To přece nemůžeš myslet vážně. Měj rozum!"

Scénu výstižně upravil na svém twitterovém účtu Jorge Ortizgriz Serna. Zobrazil na ní Trumpa jako rozmazlené a tvrdohlavé dítě na jídelní židličce. Prcek Trump svým výrazem dává najevo: "Tohle papat nebudu. A nebudu!"

Takhle trucovitá je Trumpova politika už od jeho nástupu do Bílého domu. Trump nepodepsal připravenou dohodu o Transpacifickém partnerství (TPP), vynutil si rozhovory o "downgrade" Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) – pod pohrůžkou, že jinak z ní Američané odejdou.

O rozpracované dohodě o liberalizaci obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií – Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) – kterou se týmy vyjednavačů zabývali několik let, se zase odmítl bavit.

Když bouchnou saze

Státníci "sedmičky" se o víkendu na schůzce hádali o clech, zejména o těch, která nedávno vyhlásil Trump na dovoz oceli a hliníku do USA. Nejmenovaný účastník summitu shrnul jeho obsah takto. "Trump představil svoje čísla, ostatní zase jejich čísla." Nikdo přitom neustoupil. Ani Donald, který cla vehementně hájil.

Přesto se americký prezident připojil k závěrečnému prohlášení. Jenže v době, kdy už seděl v Air Force One, mířil do Singapuru na setkání s Kimem a sledoval tiskovou konferenci kanadského premiéra Justina Trudeaua, v něm bouchly saze.

Šéf kanadské vlády v reakci na americká cla na ocel a hliník na ní prohlásil, že "Kanaďané jsou milí lidé, ale nenechají se sekýrovat." Trump obratem ve žlučovité reakci na Twitteru napsal, že Trudeau je "velice nečestný a slabošský".

(Donald ve tweetu také připomněl, že Kanaďané uplatňují vysoká cla na americké mléčné výrobky. Kanada se tak ale brání vývozům přebytků amerických farmářů za dumpingové ceny. Obdobná antidumpingová cla uvalila americká vláda třeba na kanadské dřevo.)

Co je ale podstatné: Trump v návalu vzteku odvolal podporu opatrně formulovanému závěrečnému prohlášení. Tak se chová uražené dítě.

S vámi už nemluvím

Celá slavná schůzka G7 La Malbaie skončila krachem. Z G7 se fakticky stala G6. Bez Američanů je však její význam značně omezený.

Donald Trump dal najevo, že spojenci mu jsou ukradení, že jsou pro něj pouhou obchodní konkurencí. Na schůzku přiletěl pozdě a odletěl z ní předčasně. Jejím účastníkům tak vzkázal: "S vámi se nekamarádím".

S kým se tedy bude kamarádit. S Kim Čong-unem? S Vladimirem Putinem? Brzy uvidíme.

Zdroje:
Vlastní