Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Komentář: Utiskovaný bílý muž, který miluje hajlování a kukluxklan

Komentář: Utiskovaný bílý muž, který miluje hajlování a kukluxklan
Kdyby se konfederačními vlajkami neobklopovali příslušníci kukluxklanu a neonacisté, o zákazu jejich vyvěšování by se možná vůbec nedebatovalo | zdroj: Profimedia

Máte pocit, že v americkém Charlottesville ve skutečnosti žádní neonacisté nebyli, "mainstreamová" média opět obelhávají národ a násilnosti ve skutečnosti vyvolali levicoví radikálové a "sluníčka"? Pak se dobře dívejte.

Pojďme si shrnout několik faktů. Do ulic amerického maloměsta ležícího ve východoamerickém státě Virginia vyrazili nejprve demonstranti kvůli konfederační vlajce a soše konfederačního generála Roberta Leeho. Bez reakce to pochopitelně nezůstalo a zůstat ani nemohlo. Následně propukly střety.

Bourání konfederačních soch a zákaz vyvěšovat konfederační vlajky není žádným "útiskem bílého člověka", jak to nazval nejmenovaný český spolek. Jde o přirozenou reakci na radikalizaci společnosti.

Vlna zákazů praporu z dob americké občanské války propukla po tragédii v Charlestonu (Jižní Karolína), kde před dvěma lety jedenadvacetiletý mladík vtrhl do kostela jedné z nejstarších černošských církví a zastřelil tam devět lidí. Dylann Roof byl odsouzen k trestu smrti. A jak to souvisí s konfederační vlajkou? Rád se s ní nechával fotit.

Potyčky a násilnosti nevyvolali žádní "sluníčka", nebyli to ani zaměstnanci neziskovek, ani žádná muslimská, homosexuální nebo feministická lobby. Násilnosti propukly, protože na hajlující dav v hábitech kukluxklanu lze jen těžko reagovat mírumilovně.

O tom, zda šlo či nešlo o "bílé extrémisty" si můžete udělat obrázek sami. Na fotografiích kromě četných konfederačních vlajek vidíme také hajlování, hábity kukluxklanu v různých barevných variantách a také zkratky KKK nebo symboliku amerického neonacistického Národního socialistického hnutí.

profimedia-0341290261 I tohle může být konspirace a muž na fotografii ve skutečnosti vůbec nehajluje, ale jen tak se protahuje. Ale i to je velmi nepravděpodobné | zdroj: Profimedia

O konfederačním praporu sice můžeme vést debatu, zda je či není spíše historickým artefaktem nebo symbolem černošského útisku a jedné z nejhorších kapitol amerických dějin, o tom, co je kukluxklan, se snad nikdo přít nebude. Nebo snad ano?

Nikdo nepopírá, že se do pravicových extrémistů pustili levicoví radikálové, černoši a lidé, pro něž je neonacistická symbolika ve veřejném prostoru nepřijatelná. Nebyli to však černoši, kdo jako první vyšel do ulic s pochodněmi.

Problém není v utlačování "bílé většiny", ale ve ztrátě jistot a hledání kolektivního viníka. Na hajlující lidi v kápích upozorňují "mainstreamová média" nikoli proto, že je podplatila černá, homosexuální lobby, ale proto, že je to v civilizované společnosti jednoduše nepřijatelné. 

Zkuste si alespoň na okamžik připustit kacířskou myšlenku, že v Charlottesville skutečně pochodovali lidé, kteří by rádi fyzicky zlikvidovali část svých spoluobčanů. Dokázali byste je i pak označit za utiskovanou bílou většinu? 

Zdroje:
Vlastní