Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Utržená křídla nad Sinajem: Ukončí Putin intervenci v Sýrii?

Utržená křídla nad Sinajem: Ukončí Putin intervenci v Sýrii?
Tragédie v Egyptě Rusy těžce sebrala | zdroj: Profimedia

Verze s bombovým útokem na palubě ruského Airbusu A321 by se náramně hodila Spojeným státům a celkově západní koalici. Alespoň tedy z krátkodobého hlediska. Pro Rusko a Egypt je to naopak nejhorší možný a nejméně výhodný scénář. Pokud se však ukáže, že to byl skutečně teroristický počin Islámského státu nebo některého ze spřízněných radikálních uskupení, co bude dál?

Výbuch bomby uschované na palubě letounu sice zní – vzhledem k celkově posílené letecké bezpečnosti po 11. září 2001 – nepravděpodobně, západní spojenci se však přiklánějí právě k této možnosti.

Objektivně vzato to není vůbec zcestné. Pomsta islamistů kvůli ruské intervenci v Sýrii se dala očekávat.

Rusové mají kvůli kavkazským válkám s terorismem bohaté zkušenosti. Postupné posilování bezpečnosti loni vygradovalo olympiádou v Soči. Pásmo kolem tohoto černomořského letoviska se stalo jedním z nejstřeženějších míst na světě.

Udeřit přímo na ruském území by bylo pro bojovníky Islámského státu či jejich příznivce v současné době mnohem komplikovanější, než provést útok v některé z muslimských zemí, kam proudí davy ruských turistů.

Egypt přitom patří k nejpopulárnějším dovolenkovým destinacím Rusů. Po největším egyptském boomu zhruba před deseti lety jich tam v poslední době sice jezdí o něco méně, pořád je to pro ně jedna z nejlevnějších a nejdostupnějších oblastí. 

Obdobně jsou na tom pro Rusy cenově velmi příjemné Turecko a Tunisko, ale i o něco dražší Spojené arabské emiráty. Zmíněné země by mohly být dalšími potenciálními teroristickými cíli. 

Právě Egypt by byl přitom pro útok nejlogičtější volbou, ať už jde o největší koncentraci Rusů nebo jeho blízkost k "chalifátu". V oblasti a to včetně Sinajského poloostrova navíc operuje řada regionálních islamistických skupin.

Útok na palubě letadla by měl navíc jistou symboliku – zatímco ruské letouny útočí na Islámský stát, islamisté zaútočili na ruské letadlo.  

Rusové a nejspíš i Egypťané se budou snažit do poslední chvíle dokázat, že to nebyl teroristický útok. Nestydatě zatloukat ruské vedení umí a navíc zrovna pro Rusko by scénář se zanedbaným letadlem, proti kterému se tak urputně brání přepravce Kogalymavia, nebyl ničím překvapivým. Nedbalostní tragédie tam nejsou nijak výjimečné.

Pokud však Moskvě nezbude nic jiného (do vyšetřování přece jen strkají prsty například i Britové, kteří do Egypta vyslali vlastní lidi) a atentát bude muset přiznat, co z toho vyplyne pro ruské vedení? Ukončí předčasně intervenci v Sýrii?

Tragédie nad Sinajem sice těžce zasáhla ruskou veřejnost, prezident Vladimir Putin ale nejspíš zůstane neoblomný a opráší svůj slavný výrok o topení teroristů v záchodě.

Operace v Sýrii jen posílila jeho popularitu a výhody, které z ní může vytěžit z geopolitického hlediska, přesahují dvě stovky mrtvých. Putin se navíc v minulosti nenechal "zlomit" ani útoky na ruském území. 

Otázkou je, zda ho vášně kolem airbusu nepřinutí k rozšíření intervence o pozemní operaci, což by pro Rusko nebylo nijak výhodné. V každém případě je zřejmé, že Putin kopl do vosího hnízda a cesta ven nebude snadná.

Kromě toho, že si ruský vládce za stávající situace na poli mezinárodní politiky nemůže dovolit odtáhnout zpět, samozvaný chalifát navíc představuje pro Rusko skutečnou bezpečnostní hrozbu.

Když ne teď hned, tak zcela jistě v případě jeho další expanze.

V řadách Islámského státu bojuje nezanedbatelný počet lidí původem z postsovětských zemí, kteří by se mohli začít vracet zpátky. Přízrak IS navíc visí nad severokavkazskými vrcholky od vyhlášení "chalífátu". Severní Kavkaz s jeho "šahídy" zůstává pro Rusy časovanou bombou. 

Zdroje:
Vlastní