Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

V Curychu budou mít "sexboxy", do nichž lze vjet autem

V Curychu budou mít "sexboxy", do nichž lze vjet autem
Curych (ilustrační fotografie) | zdroj: ThinkStock

Obyvatele největšího švýcarského města dlouho tížila prostituce v centru. Loni v referendu si tak odsouhlasili projekt za přibližně 52 milionů českých korun, který má prostituci přesunout do "sexzóny" v průmyslové oblasti v západní části města. Výsledné zařízení se zákazníkům otevřelo minulé pondělí. O tématu píše britský deník The Times.

V novém curyšském "parku pro prostituci" se nachází zóna, kde se zákazníci mohou na ženy dívat z automobilu, zatímco krouží po okruhu, a také část, kde je možné obchod uskutečnit v chráněném přístřeší.

Ono kryté zařízení má čtyři místa pro karavany a jedenáct "sexboxů", z nichž v devíti zůstávají zákazníci přímo v autě. Součástí boxu je i tlačítko pro přivolání policie a také sprcha a toaleta pro prostitutku. Autoři projektu si od toho slibují především zvýšení bezpečnosti. V Curychu totiž v poslední době narůstaly případy nucené prostituce, jejímiž obětmi byly hlavně Romky.

Jako inspirace sloužil německý Kolín nad Rýnem, kde něco podobného otevřeli už v roce 2001. V Dortmundu, kde se pokoušeli kolínský projekt napodobit, ho ale museli po dvou letech ukončit, jelikož místo přitahovalo mnoho překupníků s drogami.

Curych zároveň zavedl licencovanou prostituci - zatím ve městě působí 283 legálních poskytovatelů rozkoše.

Zdroje: