Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

V devatenácti byla světovou jedničkou, teď česká hvězda sní pod koši o olympiádě

V devatenácti byla světovou jedničkou, teď česká hvězda sní pod koši o olympiádě
Sára Krumpholcová | zdroj: tisková zpráva

Věnuje se odvětví, o kterém dosud příliš slyšet nebylo - basketbalu 3x3. Co víc: je v něm světovou hvězdou, vždyť přispěla k titulu mistryň světa a dostala se na první místo ve světovém žebříčku. O Sáře Krumpholcové zřejmě ještě uslyšíte; i proto, že sport, který dělá, už je také olympijský.

Basketbal 3x3 se hraje na polovině hřiště s jedním košem, přičemž v obou týmech nastupují tři hráči. Jeho historie sahá do 80. let, celosvětově se předvedl v roce 2010 na olympijských hrách mládeže v Singapuru. Tam zaznamenal úspěch, čímž se definitivně vyčlenil od klasického basketbalu, pravidelně se v něm začaly pořádat soutěže a letos v červnu byl zařazen do programu olympijských her.

"Basket 3x3 je rychlejší, pořád musíte byt ve střehu ohledně toho, co se děje na hřišti. Rozhodčí nejsou tak striktní jako u pětkového basketu, takže je i o hodně tvrdší," líčí devatenáctiletá Krumpholcová.

Sama se sportu přitom také nevěnuje dlouho. První výraznou zkušenost měla loni v červnu, kdy ji trenérka Michaela Uhrová vzala na mistrovství světa do 18 let v Kazachstánu. A Krumpholcová na sebe hned významně upozornila: byla druhou nejlepší střelkyní turnaje a rovněž byla zvolena do nejlepšího týmu šampionátu. Na následném juniorském mistrovství Evropy pak pomohla k bronzu, sama navíc získala trofej pro nejužitečnější hráčku turnaje.

Tím její juniorská kariéra skončila; ovšem tu dospělou začala ještě velkolepěji.

V říjnu totiž Krumpholcová spolu s Terezou Vorlovou, Kateřinou Novotnou a hrající trenérkou Michaelou Uhrovou získaly v čínském Kuang-čou senzačně titul mistryň světa!

IMG_4602 Sára Krumpholcová v akci | zdroj: tisková zpráva

Tehdy se Krumpholcové poprvé výrazněji změnil život. Slýchala gratulace, objevila se ve videoklipu k mistrovství Evropy v pětkovém basketbalu, dostávala pozvání na různé akce, ozvala se jí třeba značka Nike.

"Myslím, že díky tomu titulu se od minulého roku o trojkovém basketbalu více ví a mluví. Dřív se nebral tolik vážně, ale teď se to naštěstí mění k lepšímu," míní brněnská basketbalistka.

A v dalších letech bude povědomí o novém sportu zřejmě ještě sílit. Letos v červnu zařadil Mezinárodní olympijský výbor basketbal 3x3 do programu letní olympiády v Tokiu 2020. "To je obrovská motivace. Má tam ale být jen osm nebo dvanáct států. Kvalifikace bude velmi těžká. Ale není to něco, čeho by nebylo možné dosáhnout," tvrdí Krumpholcová, která se letos v srpnu dokonce stala světovou jedničkou v individuálním žebříčku.

"To bylo super, ale žádné výhody to nenese," prohlásila hráčka, která jinak v pětkovém basketbale hraje za MK Technic Brno.

Mnohem cennější jsou pro ni právě týmové úspěchy. A vzhledem k úspěšné minulé sezoně a silné juniorské základně lze věřit, že k těm dosavadním přidá ještě další. "Snažíme se v Česku basketbalu 3x3 více věnovat, oddělovat ho od pětkového, objíždět turnaje a získávat více zkušeností," vysvětluje příčiny úspěchů.

Půjde-li to tak i dál, může za tři roky přidat vůbec nejcennější triumf s olympijským nádechem.

Zdroje:
Vlastní