Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

V hlavních rolích: Obama, Medveděv a také Klaus

V hlavních rolích: Obama, Medveděv a také Klaus
zdroj: Mediafax

Obama a Medveděv podepíší na Pražském hradě novou smlouvu START zpřísňující omezení jaderných arzenálů.

Americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv se sešli na Pražském hradě k podpisu nové smlouvy START zpřísňující omezení jaderných arzenálů. V sídle české hlavy státu je přivítal prezident Václav Klaus.

Všichni tři se nejprve vydali do hradních zahrad, kde se společně vyfotografovali. Ve slunečném počasí přitom využili působivého pražského panoramatu. Následně ruský a americký prezident odešli k bilaterálnímu jednání do Hudebního salonku.

Na Hrad přijel první Obama, Medveděv pár minut pro něm. Pořadí příjezdu vyplynulo z diplomatických pravidel: Medveděv je v prezidentském úřadu déle než Obama, proto na něj americký prezident čekal. Klaus oba státníky přivítal na prvním nádvoří Hradu. Šéfům velmocí vzdala čest Hradní stráž, nechyběl červený koberec a ruské a americké vlajky.

V poledne Obama a Medveděv ve Španělském sále podepíšou smlouvu, která stanoví nové limity počtů strategických jaderných zbraní USA a Ruska. Tiskové středisko na Pražském hradě je od rána zaplněno desítkami novinářů z celého světa.

Obama přiletěl do české metropole ráno, Medveděv už ve středu večer, kdy se krátce setkal s prezidentem Klausem.

Dále čtěte:
Medveděv u Klause: V Praze podepíšeme klíčový dokument

Hlava českého státu pro oba státníky i další hosty dnes uspořádá slavnostní oběd. Medveděv po něm z Česka odcestuje. Obama v Praze zůstává do pátku, kdy ho čeká bilaterální jednání s Klausem.

Večer má americký prezident v plánu setkání s politiky 11 zemí bývalého východního bloku v bubenečské rezidenci amerického velvyslance. Bude je chtít ujistit o tom, že ani po podpisu nové smlouvy s Ruskem se nijak nemění americký přístup k tomuto evropskému regionu. Za Česko bude v rezidenci prezident Klaus a premiér Jan Fischer.

www.parlamentnilisty.cz