Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

V mé otravě má prsty Putin, tvrdí Navalnyj

V mé otravě má prsty Putin, tvrdí Navalnyj
Alexej Navalnyj na aktuálním snímku zveřejněném na jeho instagramu | zdroj: AFP PHOTO / Instagram account @navalny / handout

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj je přesvědčen o tom, že za jeho otravou stojí ruský prezident Vladimír Putin. V rozhovoru pro německý magazín Der Spiegel kritik Kremlu dále uvedl, že se nebojí a hodlá se vrátit do Ruska.

"Tvrdím, že za zločinem stál Putin, a nemám žádné další verze toho, co se stalo,“ řekl 44letý Navalnyj. V srpnu zkolaboval během vnitrostátního letu z Tomska, kde pracoval na dokumentu obviňujícím místní politiky z rozkrádání veřejných financí. Po několika dnech v nemocnici v Omsku byl převezen do berlínské nemocnice Charité, po měsíčním léčení se nyní zotavuje na neznámém místě.

Podle německých expertů byl otráven nervově paralytickou látkou novičok. Berlín společně s Evropskou unií žádají od Ruska vysvětlení, Kreml ale jakoukoli účast na incidentu popírá. Reakce na otravu Navalného bude i námětem dvoudenního summitu EU v Bruselu. Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že o odpovědi chce rozhodnout poté, co Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) uzavře vyšetřování.

Navalnyj v rozhovoru pro Der Spiegel dojatě poděkoval německým politikům, kancléřce Merkelové a lékařům v nemocnici Charité, že mu vlastně dvakrát zachránili život a vrátili mu jeho osobnost. "Vím, že to zní trochu pateticky, ale Německo se pro mě nyní stalo zvláštní zemí. Nikoho jsem tu až dosud neznal, teprve před třemi lety jsem byl poprvé v Berlíně," přiznal.

Dále popsal nejen postup rekonvalescence, ale i okamžik, kdy na něj začal jed působit. "Necítíš žádnou bolest, ale víš, že umíráš," řekl ruský opoziční politik, který plánuje návrat do Ruska a obnovení činnosti. "Mým úkolem je nyní zůstat nebojácný. A já se nebojím!“ zdůraznil. Pokud by za činem nebyl Putin, bylo by to podle Navalného ještě horší. "Pokud by přístup k této bojové látce neměli tři lidé, ale 30, pak by to byla celosvětová hrozba. To by bylo strašné," řekl.

Kreml odmítl obvinění jako neopodstatněné, nepřijatelné a pomlouvačné. Podle Putinova mluvčího Dmitrije Peskova dostává Navalnyj instrukce od americké výzvědné služby CIA.

Zdroje:
Vlastní, Der Spiegel, ČT24