Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

V Německu vznikne kvůli pádu letadla speciální pracovní skupina

V Německu vznikne kvůli pádu letadla speciální pracovní skupina
Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt | zdroj: Profimedia

Německo zřídí v nejbližší době pracovní skupinu, která se bude zabývat kontrolou výsledků vyšetřování pádu airbusu společnosti Germanwings a zavedením nových bezpečnostních opatření. Skupina by se měla zabývat mimo jiné úpravou mechanismu dveří do kokpitu či zavedením psychologických posudků pilotů. Francouzští vyšetřovatelé dnes ohlásili, že v troskách nalezli mobily obětí tragédie. 

V pracovní skupině budou podle německého ministra dopravy Alexandera Dobrindta také experti z leteckých společností a německého svazu letecké dopravy.

Skupina by měla začít pracovat co nejdříve a na úvod bude mít tři hlavní témata: jak upravit mechanismus kokpitových dveří, revize pravidelných lékařských testů pro piloty a zavedení psychologických testů pro piloty a posádku. "Povede se diskuse o tom, jak včas rozpoznat psychologický stav a psychologické zvláštnosti u posádky a jak na to reagovat," popsal ministr.

Náplň práce skupiny se budu případně upravovat podle toho, jak se budou objevovat nové informace z vyšetřování.

Vyšetřovatelé mezitím v místě trosek nalezli mobilní telefony obětí, zatím je ale podle mluvčího francouzského četnictva Jeana-Marka Menichiniho zatím podrobně neprozkoumali. 

Letadlo se 150 lidmi na palubě nechal minulé úterý podle vyšetřovatelů narazit do Alp druhý pilot Andreas Lubitz, který prý trpěl psychickými problémy a těžkými depresemi.

Zdroje:
Vlastní, čt24