Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Komentář: Válečné hovory z Donbasu: Krvavá reality show a vzkaz v lahvi

Komentář: Válečné hovory z Donbasu: Krvavá reality show a vzkaz v lahvi
Plakát Stalina na loňské antifašistické demonstraci v Doněcku během výročí začátku druhé světové války | zdroj: Profimedia

Válka na Donbasu byla v podstatě reality show, jejímž jediným cílem bylo zvýšit popularitu ruského vůdce Vladimira Putina a udržet ho u moci, říká mariupolský novinář Leonid Semjonov (jméno jsme na jeho žádost změnili z obav o bezpečnost jeho rodiny). Přinášíme vám poslední díl výpovědi muže, který rodné město neopustil ani během bojů. 

Nakolik vím, váš prezident se k válce, kterou na Ukrajině rozpoutal Putin, staví docela s klidem. Zato naopak mládež ji nepodporuje. Pochopit důvod, proč tomu tak je, není nijak těžké. Váš prezident patří ke starší generaci, vyrostl během sovětské epochy. U nás na východě také řada důchodců podporuje Putina. Částečně kvůli mýtu o vyšších důchodech u ruských penzistů, částečně kvůli banálnímu stesku po mládí, kdy byli krásní a zdrví, stromy byly vyšší, barvy zářivější, auta lepší…

Ale vážně, zvlášť země bývalého sovětského tábora by se měly mít před současnou ruskou agresí na pozoru. Podle mě mají pravdu lidé, kteří tvrdí, že se Putin zastaví tam, kde bude zastaven.

Žádnými dohodami nebo shovívavým přístupem se Rusko v době, kdy je u moci bývalý agent KGB, nedá zastavit. Česko bude mít štěstí, pokud západní sankce vysuší ruské zdroje dřív, než ruská armáda obsadí Ukrajinu.

Putin se sám od sebe nezastaví, půjde dál. Myslím, že přišel na jednoduchý a prověřený způsob, jak se dlouho držet u moci. Řídí svou zemi už 15 let (Medvěděv se nedá brát vážně), ale i přes určité zásluhy v ekonomice, se jako každý jiný vůdce už okoukal. Už jen prostě proto, že se člověku časem omrzí prakticky cokoli.

Putinova popularita v roce 2013, tedy před válkou na Ukrajině a okupací Krymu,  v Rusku sotva převyšovala 30 procent a k volbám v roce 2017 by ještě klesla. Putin by proto musel buď znovu zopakovat fintu s Medveděvem, což nemuselo projít ani v tak trpělivé zemi jako Rusko, nebo mu nezbývalo, než nějak zvýšit vlastní rating. A válka je, jak známo, nejlepší způsob, jak semknout národ kolem vůdce. Putinův rating v současné době převyšuje 80 procent. To o něčem vypovídá, že?

Proč myslíte, že ruský prezident hned neposlal vojska na Ukrajinu, když byla oslabená po pádu režimu Janukovyče, a nezabral několik regionů podle krymského vzoru? Myslím, že ani samotný Krym Putin nijak zvlášť nepotřeboval. Tam to teď nevypadá extra dobře, Rusko zcela evidentně nedokáže tento region ekonomicky utáhnout.

Ukrajina se vzdala Krymu bez boje, ale Putina to nezastavilo. A s jídlem roste chuť. Teď Rusko posílá do boje jen takový počet žoldáků a zbraní, které dokážou vyřešit lokální úkoly, obsadit nějaké město k určitému výročí. Třeba Mariupol nebo Charkov k 9. květnu - Kreml má rád symboliku.

Krvavý seriál na pokračování

Válka na Donbase, to je osobitá reality-show, jejímž jediným úkolem je zachovat vysokou popularitu Putina a udržet ho u kormidla, o což se snaží kohorta siloviků především ze struktur sovětské KGB.

Tento krvavý seriál může potrvat docela dlouho, vzhledem k tomu, že Putin má na svůj věk pěvné zdraví. Jeho otec se mimochodem dožil 90 let. Na Česko by tak Putin mohl docela dobře stačit. A nejen to. Evropské státy nechápou, že když Rusko získá Ukrajinu, získá významně na síle.

Značná část vojenských továren ještě ze sovětských dob leží na východě Ukrajiny, v Dněpropetrovsku, Charkově, Záporoží, Mariupolu. Rusko přitom neumí vyrobit celou řadu součástek pro vojenskou techniku a ještě nedávno nakupovalo komponenty pro tanky, vrtulníky nebo rakety na Ukrajině ještě podle starých smluvních schémat dojednaných za SSSR.

Všechny tyto kanály jsou nyní přerušené. Pokud se Rusku podaří získat alespoň východní část Ukrajiny, dokonce ani Německo nebude pojištěno proti vtržení Ruska, nemluvě o zemích Varšavské smlouvy.

Takže uvažujte. Nežijete na jiné planetě, Ukrajinu máte prakticky za rohem. 

K udržení diváků u televizních obrazovek potřebuje Rusko nová vítězství. Zastavit Moskvu je docela těžké, dokonce i prostřednictvím ekonomických sankcí, kterou jsou ale bezpodmínečně nutné. Rusové se bohužel nechali napálit svými silovými strukturami a jejich sovětskou propagandou zasazenou do mnohem tvrdších reálií 21. století. Vyléčit se to dá jedině hladovým žaludkem. Jedině tak Západ může zastavit aroganci stavitelů nového "ruského světa", jinak se přes zdi kremelské propagandy dostat v současné době nedá.

Jen neúspěch na vnitřní frontě může zastavit Putinovu agresi jak vůči Ukrajině, tak vůči celému západnímu civilizovanému světu. Může to být vnitřní palácový převrat nespokojených oligarchů, kteří kvůli sankcím přicházejí o peníze, nebo puč hladem pomatených mas. Předpovídat chování Ruska je nicméně těžké, protože Rusové jsou těžko předvídatelným národem. Slovy klasika, rozumem Rusko nepochopíš.  

Předchozí texty Leonida Semjonova najdete zde:

Zdroje:
Vlastní