Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Ve schránce jsem našla spis s černým křížem, tvrdí bývalá vyšetřovatelka

Ve schránce jsem našla spis s černým křížem, tvrdí bývalá vyšetřovatelka
Spis, který ve své poštovní schránce našla bývalá policistka Lhotáková | zdroj: archiv Petry Lhotákové

Někdejší policistka Petra Lhotáková prý našla ve vlastní poštovní schránce kompletní spis k případu, který v minulosti sama vyšetřovala. Vnímá to jako výhrůžku a únik policejního materiálu, který měl být archivován. Policejní inspekce to vyšetřuje.

Mohlo jít o varování či o zastrašení devětatřicetileté bývalé vyšetřovatelky ze strany někdejších nadřízených, s nimiž se soudí kvůli údajné šikaně? Podle expolicistky ano. Její někdejší šéfové však tvrdí, že Lhotáková proti nim vede boj všemi legálními a možná i nelegálními prostředky a převrátila jim život naruby.

Lhotáková tvrdí, že když se minulé úterý vrátila večer domů, čekalo na ni nemilé překvapení. "V poštovní schránce jsem nalezla vhozený kompletní spisovaný materiál týkající se mnou objasněného případu porušování domovní svobody, který jsem zdárně dokončila v první polovině roku 2013," popisuje žena, která u policie sloužila devatenáct let.

Na deskách byl nakreslený černý kříž, což vnímá jako jasnou výhrůžku. "Uvnitř jsou písemnosti včetně výslechů, lustrací, úředních záznamů. Spis je nesešitý, neočíslovaný, včetně mých rukou psaných poznámek ke konci obálky," líčí Lhotáková s tím, že měl být od roku 2013 řádně založený v archivu na Obvodním oddělení policie Čechtice, kde sloužila.

Případ řeší GIBS

Případ už vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), jak Tiscali.cz sdělila mluvčí inspekce Radka Sandorová. "V současné době mohu potvrdit, že jsme zahájili šetření. K doplnění je možné podotknout, že se jmenovanou paní Lhotákovou byly provedeny úkony nezbytné pro zahájení šetření podle zákona o Generální inspekci bezpečnostních sborů."

unnamed (1) Petra Lhotáková | zdroj: archiv Petry Lhotákové Lhotáková to inspekci sama oznámila. "Jde o jednoznačné pochybení policejního managementu, neboť spis evidentně archiv nikdy neviděl. Jde o jasný únik policejního spisu k civilní osobě. A nevylučuji, že souvisí s mými současnými aktivitami směrem k policejními managementu Středočeského kraje," zdůrazňuje expolicistka s tím, že policejní oddělení v Čechticích bylo nedávno zrušeno.

Okrsek spadá pod Krajské ředitelství policie Středočeského kraje. Bývalý spolupracovníci a nadřízení Lhotákové, kteří přešli do Benešova, se k případu veřejně vyjadřovat nechtějí. Komisař Pavel Truxa však přesto podotýká: "Vzhledem k tomu, že se touto věcí zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů, nemůžeme vám poskytnout žádné informace."

"Byl jsem nadřízeným Lhotákové. Vede proti nám boj všemi dostupnými prostředky včetně žalob a trestních oznámení kvůli tomu, že jsme ji prý šikanovali, což je nesmysl. Není radno si s ní zahrávat. Převrátila nám život naruby. A nejsou jí cizí, řekl bych, ani nezákonné věci...," dodává plukovník, který si přál zachovat anonymitu.

Inspekce tak musí vyloučit i možnost, že si to Lhotáková vymyslela, aby upozornila na své problémy s někdejšími nadřízenými.

"Již mi bylo vyhrožováno"

Lhotáková tvrdí, že už jí bylo v minulosti vyhrožováno: "Ve stodole mi někdo nastražil krvavou sekeru – letos v březnu. Inspekce mi chtěla dát ochranku v konspiračním tajném bytě, ale to vzhledem ke školní docházce syna a hospodářství, o něž se starám, nešlo."

Po odchodu od sboru zastupuje Lhotáková na šest desítek policistů proti vedení, rovněž proti státním zástupcům, soudcům a GIBS. V souvislosti s touto činností pro Mobbing Free Institut, který vede, se setkává s nemilou odezvou ze strany policejního managementu.

"Jsem jim nepohodlná a z praxe vím, že řešení konkrétní situace s konkrétními krajskými řediteli nese jistou zákonnou benevolenci. Lidově řečeno 'co kraj, to jiný mrav', ačkoliv zákon máme jeden," konstatuje.

Konflikty s nadřízenými

Veřejnosti není přitom Lhotáková úplně neznámá. Psalo se o ní letos v březnu, kdy neuspěla s žalobou na své bývalé nadřízené za diskriminační chování, za které požadovala omluvu. Soud rozhodl, že o diskriminaci nešlo, služební funkcionáři podle něj byli jen neschopní. Lhotáková se proti rozhodnutí odvolala.

"V řízení nebylo prokázáno, že by došlo při výkonu práv a povinností vyplývajících ze služebního poměru ke zneužití, újmě žalobkyně nebo k ponižování její důstojnosti. Bylo prokázáno poměrně jednoznačně, že ze strany některých nadřízených žalobkyně došlo k naprosto nevhodnému jednání, ovšem ve smyslu neschopnosti," zdůvodnil rozhodnutí soudce Martin Šalamoun.

unnamed Bývalá policistka Petra Lhotáková | zdroj: archiv Petry Lhotákové

Lhotáková u policie skončila v červenci 2015. Předcházely tomu spory s vedením, které ona sama označuje za šikanu. Stěžovala si například na to, že už v roce 2007, kdy byla napadena ve službě, ji nadřízený nepustil okamžitě k lékaři na ošetření. Měla úraz krční páteře a otřes mozku. Později kritizovala například neproplácení nevybraných přestávek.

"My jsme postupovali vždycky v souladu s právními předpisy a soud to tentokrát potvrdil," uvedl po rozsudku právní zástupce středočeské policie Josef Effenberger. Připustil přehmaty, podle něj však nebyly cílené proti Lhotákové.

Její současné svědectví spojuje s uvedeným případem. Pokud se však potvrdí, že Lhotákové skutečně někdo vhodil do schránky uzavřený spis, incident se zařadí mezi další úniky policejních materiálů, které v průběhu léta zkoumala sněmovní komise. Za ty mohou podle poslanců hlavně orgány činné v trestním řízení (tedy policie, státní žalobci a soudy), nikoliv právní zástupci stíhaných nebo obžalovaných lidí.

Zdroje:
Vlastní