Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Ve středu se do Česka vrátí sněžení, ochlazení vydrží

Ve středu se do Česka vrátí sněžení, ochlazení vydrží
zdroj: tisková zpráva

Po dvou týdnech na leden netypicky teplého počasí se do Česka od středy vrátí mrazivá zima, která by měla nejméně do konce ledna vydržet. Zatím si ale meterologové nejsou jisti, zda se dočkáme výraznějšího přídělu sněhu.

Celodenní mráz byl v českých nížinách naposledy 6. ledna. Od té doby už teploty šplhaly výrazně nad nulu a při poslední oblevě, která spolu s dešti způsobila záplavy, vystoupila denní maxima na mnoha místech dokonce nad deset stupňů.

Ještě jeden den bude pokračovat příliv teplého vzduchu od jihozápadu, ten ale ukončí studená fronta. Ve středu už by se měly objevit první sněhové srážky a v dalších dnech pak bude v celé ČR velmi pravděpodobně mrznout i v denních hodinách. Sněžení ale zřejmě zatím nebude nijak vydatné.

Ochlazení zatím vydrží, není ale jisté jak dlouho

Předpověď na středu slibuje oblačnou až zataženou oblohu místy se sněžením nebo sněhovými přeháňkami, zpočátku by měly být srážky v polohách pod 500 metrů nad mořem dešťové nebo smíšené. V noci klesnou teploty na -2 až 2 stupně, přes den ještě vystoupají na 1 až 5 stupňů.

Ve čtvrtek a v pátek už by mělo sněžit minimálně, bude se ale ochlazovat. V noci mohou postupně teploty spadnout až na minus šest stupňů, přes den nevyšplhají nad nulu. Další víkend by pak mělo sněhových srážek opět přibývat s tím, že noční teploty zůstanou mezi minus osmi a minus třemi a mrznout bude i přes den.

Na samotný konec ledna pak nedávno slibovali čeští meteorologové další oblevu. Taková predikce ale vůbec nemusí vyjít, navíc meteorologické modely zatím nic takového nenaznačují. Předpovědi budou meteorologové ještě upřesňovat.