Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Vedení Prahy 6 nechalo zakrýt sochu maršála Koněva

Aktualizováno: Vedení Prahy 6 nechalo zakrýt sochu maršála Koněva
Socha maršála Koněva byla v pátek zakryta | zdroj: Profimedia

Vedení Prahy 6 nechalo v pátek dopoledne zakrýt kontroverzní sochu sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva na náměstí Interbrigády. Radnice tak chce sochu chránit před dalšími útoky vandalů. 

Kolem jedné hodiny byla plachta stržena, podle serveru iDnes.cz tak učinil aktivista Jiří Černohorský. Později však byla navrácena zpět. 

Kvůli stržení plachty požádala radnice o ochranu strážníky. V pátek večer mluvčí radnice Prahy 6 Ondřej Šrámek uvedl, že starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) dostal policejní ochranu. Chodily mu prý nenávistné e-maily a někteří lidé mu i přes facebookové zprávy vyhrožovali fyzickou likvidací. 

"Dnešní činy městských úřadů, jakož i jejich otevřené schválení nedávného aktu vandalismu názorně demonstruje, že pomník potřebuje ochranu především před samotným vedením Prahy 6," napsalo pak na svém facebookovém profilu ruské velvyslanectví.

Případ stržené plachty řeší policisté. 

Podle mluvčího radnice Prahy 6 Šrámka bývá socha znečištěna zhruba dvakrát do roka. Zatím ji  tedy vedení Prahy 6 nechalo zakrýt, což vyhodnotilo jako nejlepší způsob její ochrany. Další osud sochy by se měl řešit na schůzi zastupitelstva 12. září. 

Naposledy sochu neznámý vandal polil barvou při nedávném 51. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Případ také šetří policie, pachateli hrozí až roční vězení. 

Ruské velvyslanectví čin tehdy označilo za urážku památky vojáků Rudé armády, kteří padli při osvobozování Československa. Ruské ministerstvo zahraničí si kvůli tomu předvolalo i chargé d'affaires českého velvyslanectví v Moskvě a důrazně protestovalo proti polití pomníku. 

Na dopis starosty Prahy 6 Koláře (TOP 09), kterým vybízel k jednání o dalším využití sochy, ruská ambasáda zatím nereagovala. Mluvčí Šrámek nicméně uvedl, že se ozvalo několik lidí, kteří by sochu chtěli do historických muzeí.

Radnice už dříve nabídla ruské ambasádě, že sochu přestěhuje do zahrady budovy, kde ambasáda sídlí. Rusové se však ostře ohradili jak vůči útokům proti soše, tak i úvahám o stěhování. 

Praha loni k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa odhalila u sochy tabulku s doprovodným textem. Ten popisuje jak roli Koněva v osvobozování Československa od nacistů, tak i to, že řídil potlačení povstání v Maďarsku v roce 1956 a v roce 1961 se jako velitel skupiny sovětských vojsk podílel na řešení berlínské krize výstavbou berlínské zdi. V roce 1968 pak Koněv údajně zaštítil zpravodajský průzkum před vpádem vojsk do Československa.

Koněvova socha byla odhalena 9. května 1980. 

 

Zdroje: