Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Velká očista před prodejem. Čmejla s Divišem se zbavili svých podílů ve Škodě Transportation

Velká očista před prodejem. Čmejla s Divišem se zbavili svých podílů ve Škodě Transportation
Ilustrační snímek | zdroj: Škoda Transportation

V době vrcholících jednání o prodeji plzeňské strojírny čínské firmě CRRC převedli oba exmanažeři Marek Čmejla a Jiří Diviš své podíly. Čmejla na manželku a Diviš na švýcarskou společnost. Působení obou mužů nepravomocně odsouzených za podvod a praní špinavých peněz mohlo být totiž pro čínského investora významnou překážkou chystané transakce, píše Eliška Hradilková Bártová na webu Hlídací pes. 

V době vrcholících jednání o vstupu čínského investora do Škody Transportation došlo k zásadnímu přeskupení vlastnických vztahů v plzeňské strojírně. Vyplývá to ze zjištění HlídacíPes.org.

Podle údajů, které má redakce k dispozici, převedli Marek Čmejla a Jiří Diviš – aktéři jedné z největších polistopadových kauz, oba nepravomocně  odsouzeni  za podvody při privatizaci Mostecké uhelné –veškeré své podíly v kyperské společnosti EURMAX Limited. Ta vlastní více než třetinový podíl v kyperské firmě CEIL, která je jediným vlastníkem plzeňské strojírny.

Právě o její koupi má zájem čínský výrobce kolejové techniky CRRC. Hodnota chystané transakce se odhaduje na 30 miliard korun, k prodeji ale zatím nedošlo a podle informací HlídacíPes.org se jednání nyní ocitla na mrtvém bodě.

Dokument o převodu vlastnických podílů ve společnosti Eurmax Limited Dokument o převodu vlastnických podílů ve společnosti Eurmax Limited | zdroj: Hlídací Pes Zádrhelem mohla být mimo jiné právě vlastnická struktura. Obchodovat s odsouzenými podnikateli – byť nepravomocně, mohlo být pro čínský koncern nepřijatelné.

Jenom formalita?

Svých podílů ve Škodě Transportation se Čmejla s Divišem vzdali v půlce letošního března.

Přičemž Čmejla svůj většinový podíl převedl podle zjištění HlídacíPes.org na zdánlivě cizí osobu – Petru Humlovou. Při bližším zkoumání ale zjistíme, že tato správkyně jezdeckého klubu, která se Čmejlou působila ve společnosti Stock Investment, je vedena jako jeho manželka. Společně vlastní luxusní vily u Sázavy a v Průhonicích, které policie zablokovala v rámci vyšetřování privatizace Mostecké uhelné.

Vzhledem k blízkému vztahu lze předpokládat, že ačkoliv formálně Čmejlovo jméno z vlastnické struktury zmizelo, prakticky svůj vliv neztratil.

Podíl Jiřího Diviše převzala společnost DVS INVESTMENT GROUP SA se sídlem ve Švýcarsku – ve stejné čtvrti, kde měl Diviš trvalé bydliště.

Krátce před převedením vlastnických podílů došlo také k odvolání obou bývalých manažerů z dozorčí rady Škody Transportation a Škody Investment. Na jejich místo dosedla již zmíněná Petra Humlová a právník Ján Gajdoš, který zastupoval Čmejlu před švýcarským soudem, který jej spolu s Divišem a dalšími čtyřmi muži odsoudil v kauze Mostecké uhelné.

Redakce HlídacíPes.org oslovila s dotazy ohledně změny vlastnické struktury obě strany chystané transakce, plzeňskou Škodu Transportation i čínskou skupinu CRRC. 

"Změny, které naznačujete ve vašich dotazech (dotazy po důvodech převodu podílů Čmejly a Diviše, pozn. red.) s jednáním o prodeji nesouvisí," uvedla pouze mluvčí Škody Transportation Lubomíra Černá.

Čínský koncern CRRC nechal dotazy například po tom, zda nevnímají převod podílů ze Čmejly na manželku pouze jako formalitu, do doby vydání článku bez odpovědi.

Švýcarský rozsudek

Oba někdejší manažeři Čmejla a Diviš byli švýcarským soudem odsouzeni už v roce 2013 na 48, respektive 46 měsíců odnětí svobody a zaplacení peněžitého trestu za podvod a praní špinavých peněz při ovládnutí Mostecké uhelné společnosti (MUS). Spolu s nimi byli odsouzeni ještě další čtyři bývalí manažeři. Všichni se proti verdiktu odvolali, soud však dosud nerozhodl.

Této situace využili čeští žalobci a letos v květnu podali sami obžalobu na šestici mužů v té samé kauze převzetí MUS. Protikorupční policie podezřívá pětici bývalých manažerů Marka Čmejlu, Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Oldřicha Klimeckého a Petra Krause z tunelování a podvodného ovládnutí MUS.

Kvůli údajnému přijetí úplatku je obžalován také bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora. Státu měli způsobit škodu přes 3,2 miliardy korun.

Česká i švýcarská policie se zabývala také způsobem ovládnutí Škody Holding, ze které vznikla právě Škoda Transportation. Existovalo totiž podezření, že firmu její manažeři tajně ovládli za peníze získané z podvodného ovládnutí MUS.

V případu měl stát přijít o miliardu korun, kauza však byla nakonec kvůli promlčení odložena. Namísto obvinění z podvodného ovládnutí firmy tak její tehdejší manažeři mohou při prodeji firmy získat miliardové částky.

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Vlastnická struktura. Pro úplné zobrazení rozklikněte Vlastnická struktura Škoda Transportation | zdroj: Hlídací Pes

Zdroje: