Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Velké seriálové comebacky: Proč se recyklují Mulder i Gilmorova děvčata?

Velké seriálové comebacky: Proč se recyklují Mulder i Gilmorova děvčata?
Gilmorova děvčata musíte buď milovat, nebo nesnášet | zdroj: Profimedia

Byly to velké hity 90. let i přelomu tisíciletí. Teď se vrací  na televizní obrazovky, nebo do kin. Co za návratem kultovních hitovek stojí? A jde o dobrý nápad?

Apetit, smysl pro humor  a neuvěřitelná slovní zásoba. Toť poznávací znamení matky a dcery - hlavních hrdinek seriálu Gilmorova děvčata.  Mírně praštěná majitelka penzionu Lorelai a její dospívající dcera Rory žily ve fiktivním městečku Stars Hollow a zapsaly se do paměti mnoha fandů aktuálně zpravidla starších 25.

Těžko říct, čemu především seriál vděčil za tak masivní úspěch. Sympatickým (pro odpůrce protivným) postavám?

Dynamice mezi konzervativní babičkou, svobodnou a svobodomyslnou mladou matkou a dcerou, která má něco z obou? Vodopádům vtipných/pro někoho otravných hlášek a dialogů? Nebo kombinaci toho všeho spolu s atmosférou maloměsta plného převážně příjemných hrdinů?

Ať tak či tak, seriál diváky bavil po sedm sérií a když se loni na podzim rozneslo, že Netflix uzavřel smlouvu s Warner Brothers a po 10 letech přinese čtyři devadesátiminutové televizní "tečky", byl z toho mezi "pamětníky" nebo tedy spíše "pamětnicemi" slušný povyk.

Příliš mnoho psaní

Na počátek nutno podotknou, že s netflixovskými filmy se na scénu vrací původní hlavní tvůrkyně seriálu scénáristka, producentka a režisérka Amy Sherman-Palladino, která se svým manželem psala seriál mezi lety 2000 a 2006.

Těsně před sedmou, a nakonec i finální, řadou však s prací sekla. Jako důvod uvedla neschopnost dohody se studiem v rámci kanálu The CW, kde v té době "Gilmorky" běžely.

V roce 2012 se pak k tomu pro Vulture mimo jiné vyjádřila, že byli s manželem přepracovaní. A žádali o pomocníky navíc, čehož se jim nedostalo. O to víc ji prý naštvalo, že televize najala tým hned poté, co od seriálu odstoupili.

Čtvero ročních období

Nyní je však Palladino zpátky a hodlá Gilmorky "ukončit" podle svého gusta. Její čtyřdílný epilog, z něhož se každý díl bude odehrávat v jiném ročním období, je přitom zasazen do současnosti. Ve fiktivním světě "děvčat" tedy uteče minimálně devět let času - kdy Netflix nové Gilmorky uvede, totiž zatím není přesně známé.

A vzhledem k tomu, že Alexis Bledel je v současnosti už 33, je celkem vtipné, že Rory bude stejně "stará" jako  Lorelai v počátcích seriálu.

Pokud všechna jednání klapnou, může se počin stát velkým návratem jak pro Alexis, tak pro její seriálovou matku. Ani jednu z hrdinek totiž od té doby nepotkala podobně výrazná role. Bledel si zahrála prostitutku ve filmu Sin City (jejíž volání "mámě" bylo narážkou právě na její nejslavnější roli) a psychicky narušenou milenku v retro seriálu Mad Men.

Graham od konce Gilmorek ztvárnila třeba jednu z hlavních rolí v seriálu Famílie či v ujeté komedii Ochránce a několika dalších záležitostech, úspěchu Gilmorek však nic z toho nedosáhlo. Na druhou stranu se Graham nerealizuje jen jako herečka, ale věnuje se i produkci a psaní.

Jaký závěr si původní scénáristka pro "holky" vymyslela, je zatím záhadou. Jedno je však jisté. Otec Lorelai Richard Gilmore se v něm už neobjeví. Jeho představitel Edward Herrman totiž v roce 2014 zemřel.

Chci uvěřit

Už nějaký ten týden na americké televizi Fox běží vzkříšená sci-fi  kultovka nejkultovnější z 90. let - Akta X. Schválně! Koho z vás minuly legendární díly se "světluškami" nebo týpkem, co vyjídal lidem játra? Nic naplat, dvojice speciálních agentů, a později i víc než to, je v televizní historii zapsána písmem nejtučnějším. Ale? Ale!

Zlatá éra tohoto kultovního seriálu pominula už v posledních řadách původních sérií, které byly tak trochu nastavovanou kaší. Oznámení návratu tedy loni vzbudilo řadu otázek a protichůdných reakcí. Bude to průšvih, nebo příjemná nostalgická sci-fi?

Přijdou "staří" tvůrci s radikálně odlišným konceptem, nebo vsadí na osvědčený model? A hlavně - přitáhne seriál, byť jeho nejlepší řady skvěle fungují dodnes, k obrazovkám i mladší diváky navyklé na současné popkulturní hody?

Minisérie je venku. A po úvodních spíše kritických reakcích, jsou názory zatím rozporuplné. Mnozí z někdejších fandů jsou nadšení, pro další je však návrat značně neuspokojivý. Tvůrci naservírovali divákům očekávanou oldschoolovou atmosféru.

Spíš než emzáci a příšery se však víc do centra pozornosti dostaly konspirace, terorismus a atmosféra seriálu je protkána dozvuky tragédie 11. září. Spíš než "Kdo je venku?" a "Je pravda tam někde venku?" nastoupila otázka: "Kdo se dívá?" Seriál tak reflektuje témata, která nabyla na palčivosti i díky rozmachu internetu, až v závěru původního devadesátkového počinu. Konspirace jako nová hrozba.

Proč se vrací?

(Nejen) u obou víceméně aktuálních příkladů se nabízí zamyšlení nad tím - proč se staré seriály vrací? Zatímco u Gilborek, krom cílovky na věrné fanoušky, hraje patrně roli i tvůrčí chuť před vrcholem odstavených autorů. Milovníci seriálu navíc budou jistě chtít vidět, kam se jejich oblíbené postavy posunuly. 

Ostatně v případě Akt X je fanouškovská základna velice zásadním jevem.

Jak nedávno připomněl časopis Rolling Stones, Akta X výrazně ovlivnila moderní geeky. A to jak pečlivým vystavěním mysteriózního příběhu o utajených mimozemských únosech, který provázel hlavní hrdiny vedle jiných "drobnějších" případů. A pak i tím, že tento seriálovým fenomén je, pokud ne jedním ze stavebních kamenů, tak alespoň počinem velice směrodatným pro současnou podobu mnoha seriálů a fandovství. 

Právě diváci Akt X v podstatě už před lety uvedli do fandovského slangu termín "shipovat", tedy dávat dohromady postavy, které spolu nejsou ve vztahu. Výraz vznikl zkrácením slova "relationship", od té doby však žije vlastním životem i v jiných komunitách.

Vznikly i zvláštní formy fanouškovských fór - třeba pojetí Scully jako "sestry Scullyové" v návaznosti na náboženský dějový prvek v dějové linice jednoho z dílů. A inovativní, neotřelé ztvárnění devadesátkových dílů přineslo jeho scénáristům slávu. O superznámé, mrazivé ústřední melodii, která funguje dodnes, nemluvě.

Skeptická Scullyová a přesvědčený, rozřešení hledající Mulder mezi sebou navíc měli perfektní chemii, není tedy asi divu, že je nedávno probudili z hibernace.

Nebyla to sranda

Probouzet však nikdo rozhodně nemusel hlavní představitele. Oba zůstali celkem na očích a mají uspokojivé kariéry i v současnosti. Gillian Anderson zapusobila jako charizmatická doktorka v Hannibalovi a jak se říká, herečka "zraje jako víno".  

Pro TVLine nicméně nedávno přiznala, že vrátit se do roly Dany Scullyové nebylo vůbec jednoduché. Problémy jí prý činil jak návrat ke stylu seriálu, tak i fakt, že slavná agentka je prostě o řadu let starší, než byla v době, kdy ji opouštěla. David Duchovny má pak na kontě populární seriál Californication i novější seriál Aquarius, kde se děj motá osoby Charlese Mansona.

Veronica na plátně

Sázka na fanoušky má mnoho podob. Pokud skočíme ke klasikám teenagerských seriálů, v roce 2014 vlítla na plátna kin (bývalá) amatérská detektivka Veronica Mars ve filmovém balení. Specifikem snímku přitom je, že na něj fanoušci přispěli na startovači a bonbonek na rozloučenou si v podstatě schválili a zaplatili. Byť někteří o snímku mluví jako o slabším odvaru seriálu, nostalgie zafungovala perfektně. Ostatně když jsme u ní…

Další devadesátková kultovka, komediální Přátelé, si spolu nové díly nenatočí a "jen" se sejdou ve speciální show na počest jednoho z režisérů pořadu Jamese Burrowse (a to ani ne všichni, neb Matthew Perry pouze natočil videovzkaz).

Ovšem pozornost vzbudili pořádnou. Zavedená, byť na čas opuštěná, značka prostě přitáhne zraky bývalých fandů. Diváci mívají pro své oblíbence slabost, ať už je jim dvacet, nebo padesát.

Zároveň se však, jako pokaždé, nabízí otázka, zda není lepší si je pamatovat v té nejlepší formě. Protože ustřelit seriál po několika dílech, jak se to stalo například Firefly Josse Wheddona, je sice brutální, ovšem plácat se v odlescích někdejší popularity, je mnohem horší.

Nakonec právě o snímku Veronica Mars jedna z někdejších fanynek seriálu prohlásila: "Je to nic moc. Takový dobrý film na kocovinu. Odvede pozornost od toho, že vás bolí hlava."

Zdroje:
Vlastní