Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Aktualizováno: Veteráni a světoví politici si připomněli operaci Overlord

Aktualizováno: Veteráni a světoví politici si připomněli operaci Overlord
Světoví politici i britská královna Alžběta II. si připomínají 75. výročí počátku operace Overload | zdroj: Profimedia

Politici, hlavy států a veteráni si v Portsmouthu připomněli 75. výročí operace Overlord. Oslav v jihoanglickém městě se účastnily desítky tisíc lidí. 

Oslav se účastnila například britská královna Alžběta II. či americký prezident Donald Trump, Německo zastupovala kancléřka Angela Merkelová a Francii prezident Emmanuel Macron. Za Česko přijel do Británie premiér Andrej Babiš (ANO).

Vedle politiků se oslav zúčastnilo také několik stovek válečných veteránů, kteří se zapojili do akce, jež zahájila osvobození Západní Evropy od nacistů. Alžběta II. jim v projevu poděkovala za "hrdinství, odvahu a obětování se."

Na pódiu se střídali lidé předčítající texty věnované válečným hrdinům, součástí oslav jsou i koncerty, čtení vzpomínek účastníků operace či vojenské přehlídky. Na tři stovky veteránů pak večer vypluli na lodi MV Boudica z Portsmouthu do Normandie. 

Ve čtvrtek, přímo v den 75. výročí, se zúčastní několik pietních akcí ve Francii, v rámci nichž budou uctěni padlí vojáci. Macron se také setká s britskou premiérkou Theresou Mayovou, oba položí základní kámen britského památníku ve Ver-sur-Mer. Macron se též setká s Trumpem. V poledne se odehraje francouzsko-kanadská ceremonie. Kanadu zastoupí premiér Justin Trudeau, Francii šéf vlády Édouard Philippe. 

Zdroje:
Profimedia, čt24