Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Vídeň svou 'berlínskou zeď' nakonec mít nebude

Vídeň svou 'berlínskou zeď' nakonec mít nebude
Kontroverzní vídeňská stavba protiteroristické zdi | zdroj: Profimedia

I když jde ve své podstatě o vážnou věc, protiteroristická opatření pro vídeňskou vládní čtvrť se zvrhla v politickou frašku. Původně měla před kancléřským úřadem na náměstí Ballhausplatz vyrůst 80 centimetrů vysoká a metr široká téměř sedmdesátimetrová zeď. Protesty proti kontroverzní stavbě ale nakonec zřejmě zabraly a na příkaz sociálnědemokratického kancléře Christiana Kerna se stavební práce zastavily.

Plánovaná zeď by podle kritiků nejen hyzdila historické centrum města, ale zároveň by znovu ukázala, že si jsou sice všichni rovní, ale někteří přece jen rovnější. Jakýsi bunkr pro privilegované se prostě nelíbil.

Zeď měla původně chránit úřad spolkového kancléře i prezidentskou kancelář před případnými teroristickými útoky spáchanými pomocí bomb, aut nebo náklaďáků. Teď je zase všechno jinak: projekt se zrušil, stavební jámy se zase zasypou a ustoupí jiné bezpečnostní koncepci, která prý bude chránit nejen vládní čtvrť, ale i další citlivé body ve městě.

Úřad kancléře o zdi nevěděl? Vždyť ji sám zadal! rozčiluje se vnitro

Úřad kancléře se hájí tím, že o žádné zdi nevěděl a že původně mělo jít pouze o rozšíření chodníků. Ministerstvo vnitra ovšem namítá, že prvotní plán počítal pouze s kombinací sloupků a dopravních omezení. Lidovecký ministr vnitra Wolfgang Sobotka tvrdí, že pokyn ke stavbě zdi vydal právě úřad kancléře a že jeho nynější obrat o 180 stupňů je šaškárna.

Je otázka, kolik už rakouské daňové poplatníky tato "šaškárna" stála. Původně měla stavba přijít na 1,5 milionu eur, podle některých odhadů se již prostavěla zhruba pětina této sumy. Přesně vyčíslit ale náklady nebude možné, protože ochrana proti teroristickým útokům se budovala v rámci celkové sanace vozovky v oblasti náměstí. 

Argumenty odpůrců zdi znějí logicky: v ostatních městech se cílem teroristických útoků nestaly vládní instituce, ale frekventovaná místa a pamětihodnosti. Jak bude vypadat ona "nová bezpečnostní koncepce", zatím nikdo netuší. S dalšími bariérami na turisticky oblíbených místech, jako je třeba známá Kärtner Strasse, se ale podle vídeňské policie každopádně prozatím nepočítá.

 

Zdroje:
Die Presse