Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Video s následky chemického útoku rozplakalo členy RB OSN

Video s následky chemického útoku rozplakalo členy RB OSN
Město Sarmín se 16. března stalo cílem chemického útoku bojovým chlorem | zdroj: Profimedia

Rada bezpečnosti OSN se zabývala chemickými útoky v Sýrii. Předstoupil před ně muž, který přežil údajný útok sarinem v roce 2013. Zástupci rady také zhlédli video, na kterém lékaři neúspěšně bojují o život tří dětí zasazených v polovině března bojovým chlorem. 

"Někteří z nich plakali. Je zřejmé, že byli ovlivněni tím, co viděli na videích a tím, co si vyslechli od svědků," řekl britské stanici BBC předseda syrsko-americké zdravotnické organizace Zaher Sahloul.

Americká velvyslankyně při OSN Samatha Powerová uvedla, že dnešní schůze byla velmi emotivní. "Nevšimla jsem si, že by v místnosti zůstalo jedno oko suché," prohlásila. Video zachycuje scénu ve městě Sarmín, v níž se lékaři snaží neúspěšně zachránit tři děti ve věku do tří let, jejich rodiče a babičku.

Podle Powerové musí být lidé, kteří útoky spáchali, hnáni k odpovědnosti. "Jednou toto video poslouží jako důkaz před soudem," prohlásila.

Používání chloru jako chemické zbraně je zakázáno v Úmluvě o chemických zbraních. Spojené státy a další členové Rady bezpečnosti již dlouho z útoků chemickými zbraněmi obviňují vládu prezidenta Bašára Asada. Poukazují na to, že jeho armáda je v konfliktu jediná, která disponuje vrtulníky, jež byly v Sarmínu a dalších oblastech chemických útoků slyšet. 

Zdroje:
BBC