Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Vláda přiškrtí peníze neziskovkám. Zprávu o jejich financování přitom stále odkládá

Vláda přiškrtí peníze neziskovkám. Zprávu o jejich financování přitom stále odkládá
Česká vláda | zdroj: Profimedia

Vláda ANO a ČSSD hodlá ušetřit na platbách státu neziskovým organizacím až tři miliardy korun. Škrty mají být plošné – své výdaje na podporu neziskovému sektoru mají omezit všechna ministerstva, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes.

Seškrtat celé tři miliardy, tedy 22 % aktuálních výdajů, však nebude nic snadného. Největší objem dotací poskytnutých NNO ze státního rozpočtu v roce 2016 totiž směřoval do "Sociálních věcí a politiky zaměstnanosti", "Tělovýchovy" a "Vzdělávání a školské služby", často do oblastí, kde stát své aktivity deleguje právě na nevládní organizace.

Kam směřují peníze pro neziskový sektor ze státního rozpočtu

podil-dotaci-neziskovky-ministerstva-okok Rozbor financování nestátních neziskových organizací z veřejných rozpočtů v roce 2016 (po kliknutí se obrázek objeví v původní velikosti) | zdroj: Hlídací Pes

A ministryně financí Schillerová ujišťuje, že o peníze nemají přijít organizace, které pomáhají handicapovaným lidem, starším či sociálně slabým. Premiér Andrej Babiš zase nechce sahat na dotace pro sportovce. Mnoho oblastí pro velké škrty tak ale nezbývá.

Vzhledem k politické rétorice se dá očekávat, že výdaje se budou omezovat na činnost neziskových organizací, které se zabývají například integrací cizinců, případně takzvané „politické neziskovky“, které často kritizuje prezident Miloš Zeman. Ten neziskové organizace opakovaně označuje za "za pijavice na státním rozpočtu".

Například přes 200 milionů šlo v roce 2016 neziskovým organizacím do odvětví, kde se angažuje třeba i současný ministr zemědělství Miroslav Toman či firmy ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše – do zemědělství a lesního hospodářství… Dalších 168 milionů v tomto oboru rozdělil v roce 2016 i Státní zemědělský intervenční fond.

Výdaje jednotlivých ministerstev na nevládní neziskové organizace

vyvoj-neziskovky-ministerstva Výdaje jednotlivých ministerstev na nevládní neziskové organizace (po kliknutí se obrázek objeví v původní velikosti) | zdroj: Hlídací Pes

Ministerstvo financí sice nyní zveřejnilo, že za rok 2017 výdaje na neziskovky čistě ze státního rozpočtu (tedy bez krajů a obcí) vzrostly na 13,6 miliardy, veřejně a detailně ale informace dostupné nejsou.

Kolik  a na co platíme, nepovíme

Bývá sice zvykem, že materiál s názvem Rozbor financování nestátních neziskových organizací z veřejných rozpočtů dostává vláda na stůl pravidelně každý rok počátkem ledna.

Jako "nejčerstvější" jsou nyní veřejně dostupná jen data za rok 2015. Andrej Babiš byl totiž s letošní zprávou podle svých slov nespokojen a zažádal o detailnější rozbor.

I když jej podle tehdejší vládní mluvčí Barbory Peterové dostal již 15. března, kabinet se financováním neziskovek dále nezabýval.

Vláda měla zprávu projednat opět v dubnu, bod byl odložen a ministři se k němu již znovu nevrátili. Analýza proto zůstává oficiálně neveřejná. Na dotazy, zda a kdy se zprávou hodlá vláda zabývat tiskový odbor Úřadu vlády nereagoval.

"Pan premiér možná hledá něco, co by šlo použít jako klacek. Nějaké zelené nebo advokační neziskovky, které by pobíraly nějaké větší peníze. Možná je nervózní z toho, že tam nic takové není. Zve si k tomu na jednání úředníky z rady vlády pro nevládní neziskové organizace," komentoval přístup vlády Andreje Babiše už dříve pro HlídacíPes.org pod podmínkou anonymity muž obeznámený s děním na Radě vlády pro nestátní neziskové organizace.

HlídacíPes.org však již letos na jaře rozbor financování neziskových organizací získal a částečně zveřejnil. Nabízí jej nyní ke stažení zde: rozbor-přílohy + rozbor-text.

Je to zajímavé čtení. Potvrzuje se, že největší objem dotací ze státního rozpočtu tradičně získala tradičně Fotbalová asociace České republiky – 375,9 mil. Kč. Další desítky milionů inkasovali (nejen) fotbalisté také z dotací od krajů a obcí.

Nejvyšší příjemci dotací mezi neziskovými organizacemi (rok 2016) 

neziskovky-prijemci-nad-50-milionu Nejvyšší příjemci dotací mezi neziskovými organizacemi (rok 2016) (po kliknutí se obrázek objeví v původní velikosti) | zdroj: Hlídací Pes

Na podporu sportu a tělovýchovy šlo jen ze státního rozpočtu 28,5 % přidělených dotací. Na "sociální věci a politiku zaměstnanosti" 37 % všech peněz ze státního rozpočtu.

Zdaleka ne všechny registrované neziskové organizace zároveň čerpají dotace z veřejných rozpočtů:

K 1. lednu 2016 bylo v Česku registrováno:

  • 85 308 spolků a 25 085 pobočných spolků X dotace ale získalo jen 4 707 spolků a 1 015 pobočných spolků
  • 2 672 obecně prospěšných společností X dotace ze státního rozpočtu dostalo jen 634 z nich
  • 397 ústavů, 517 nadací a 1 558 nadačních fondů X dotaci dostalo 182 ústavů a 45 nadačních subjektů
  • 252 školských právnických osob zřízených NNO, 938 zájmových sdružení právnických osob a 4 127 církevních právnických osob X dotaci získalo 175 účelovým zařízením církví, 48 zájmových sdružení právnických osob a 135 školských právnických osob

Kdo srovná data

Rozbor financování neziskovek v posledních letech zpracovávalo Centrum pro výzkum neziskového sektoru při brněnské Masarykově univerzitě.

To na dotaz HlídacíPes.org odpovědělo, že pro letošní rok (tedy zpracování dat za kompletní rok 2017) rozbor nezpracovává a že žádná veřejná zakázka na její zpracování ani vypsána nebyla.

Jak a podle čeho tedy bude vláda sledovat a porovnávat do budoucna výši výdajů na nevládní a neziskové organizace není jasné.

Nápad na škrtání podpory neziskovým organizacím se líbí například i komunistům. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa by mohl být objem peněz klidně poloviční. O "přílišném rozbujení" neziskovek mluví i Okamurova SPD a někteří politici ODS.

Například Centrum Paraple, které pomáhá handicapovaným lidem, letos získalo od státu osm milionů korun, jež jsou pro jejich činnost nezbytné. I když podobnou činnost neziskových organizací politici navenek nezpochybňují, plošná kritika dopadá i na tyto organizace.

"Jak se politici vyjadřují o neziskovém sektoru, nepomáhá ani nám. Vnímáme, že musíme u veřejnosti obhajovat to, že pomáháme druhým. A to mi přijde hrozné," řekl pro Českou televizi ředitel Centra Paraple David Lukeš.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: