Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Komentář: Vláda s důvěrou či bez? Babišův spojenec to zařídí

Komentář: Vláda s důvěrou či bez? Babišův spojenec to zařídí
Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Andrej Babiš stojí před úkolem získat důvěru pro svou menšinovou vládu. Jeho mocným spojencem je čas. Buď se mu podaří využít tři pokusy, které zřejmě má, a důvěru obdrží, nebo se otevře cesta k předčasným volbám, kterých se bát nemusí.

Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše jednáním o sestavení nové vlády. Zároveň řekl, že v případě, kdy Babišův kabinet v Poslanecké sněmovně neobdrží důvěru, jmenuje předsedu hnutí ANO premiérem i napodruhé. Vzhledem k tomu, že Piráti a Okamurova Svoboda a přímá demokracie už deklarovali, že do čela dolní komory budou volit Radka Vondráčka z hnutí ANO, vypadá to, že Babiš se předsedou vlády může stát i napotřetí, kdy hlava státu jmenuje premiéra na návrh předsedy Poslanecké sněmovny.

To, že nám dlouhé měsíce ne-li roky bude vládnout Babišův kabinet v demisi, je situace, která vůbec nemusí nastat. Pokud má předseda hnutí ANO už nyní všechny tři pokusy pod střechou, není důvod, aby je nevyužil a místo toho se vydal cestou, která je dlouhodobě z ústavního hlediska za hranou. Babiš ve skutečnosti ani nemusí chtít vládnout v demisi a Miloš Zeman ho rozhodně nebude nutit dělat něco proti jeho vůli.

Nyní máme před sebou až tři jmenování premiérem a tři hlasování o důvěře, což je dost času na to, aby si šéf hnutí ANO podporu pro svoji menšinovou vládu vyjednal a nejpozději napotřetí uspěl. Vládnout dlouhou dobu v demisi pro něj není výhodné. To už je pravděpodobnější, že v případě, kdy se nenajde podpora pro jeho vládu, uvolní se cesta k předčasným volbám, ve kterých ještě posílí a následně se mu opravdu podaří splnit si svůj sen a vládnout sám bez dalších koaličních partnerů. Právě o to koneckonců od začátku usiluje.

Nevytáhnout si černého Petra

Pokud budou předčasné volby, nutně v nich Babiš uspěje ještě mohutněji než v těch řádných a některé strany, které jsou ve sněmovně nyní, v ní už nezasednou. Předčasné volby určitě nejsou výhodné pro Kalouskovu TOP 09, přitom právě ona svým současným chováním, kdy se snaží zablokovat volbu předsedy Poslanecké sněmovny, k nim ze všech stran směřuje nejvíc.

Pro politické strany je nakonec lepší vznik Babišovy vlády umožnit, je však pochopitelné, že uskupení, která proti němu zaujala vehementní principiální odpor, nechtějí, aby na ně spadl černý Petr a byla to právě ona, kdo umožní, aby menšinová vláda šéfa hnutí ANO získala důvěru. Nést tuto odpovědnost se nikomu nechce.

Zatím se v tomto smyslu kladně vyjádřili pouze komunisté. Hnutí ANO společně s KSČM má ale dohromady pouze 93 mandátů. Babiš tedy kromě komunistů bude muset získat podporu například i u poslanců SPD, lidovců nebo větší části členů poslaneckého klubu sociální demokracie. Bez ústupků a nadbíhání ze strany Babišova ANO se to neobejde.

Využít své tři pokusy 

Okamura dává v tuto chvíli najevo, že se mu současný postup Babiše nelíbí. "Rozhodně není pravda, co tady říká ANO, že se nikdo nechce podílet na vládní odpovědnosti. Přijde mi, že je to určitý marketing ze strany ANO, jak vytvořit umělou atmosféru, že snad jsou jediní, kteří tady chtějí posouvat věci v souladu s volebním programem," uvedl předseda Svobody a přímé demokracie.

Okamura tvrdí, že jeho hnutí nemůže podpořit menšinovou vládu, která by neplnila program SPD, ale debata s ANO o programu je podle něj zatím v pouhé třetině. Nyní je tedy na Babišovi, aby své tři pokusy, které se mu pravděpodobně podaří uzmout pro sebe, a čas, který díky nim získá, využil k tomu, aby si pro svoji menšinovou vládu vyjednal podporu.

Každý politický subjekt má právo na to zvolit si v této situaci postup, který mu vyhovuje, pokud se bude držet v zákonných mezích. Strany mohou vést poziční boj a urputně vzdorovat nástupu menšinové vlády nebo vyjednávat s předsedou hnutí ANO a dohodnout se s ním na podpoře jeho kabinetu ať už za programové či jiné ústupky, anebo trvat na svém a menšinovou vládu nepodpořit, ale zároveň Babišovi neházet za každou cenu klacky pod nohy.

Nesnadný úkol pro opozici

Jakou cestu si zvolí, je na nich. Musí však počítat s tím, že se jim to nejpozději v příštích volbách, ať už budou předčasné či nikoliv, vrátí. Ze dvou variant menšinové vlády Babiše a předčasných voleb je rozhodně lepší ta první. Už jen z toho důvodu, že voliči svůj úkol ve volbách splnili a stejně tak by ho měli splnit i politici a dohodnout se na vzniku nové vlády. Předčasné volby by byly jejich selháním.

Ve vleku současných událostí je ovšem důležité nezapomínat na to, co se bude dít, až ve Strakově akademii opět zasedne vláda s důvěrou a už nyní se na to připravovat. Opoziční strany budou čelit velkému úkolu.

Jednak by měly novou vládu účinně kontrolovat, bránit různým excesům, hrozbám a problematickým legislativním návrhům, které mohou přijít, zároveň by ale měly podporovat zákony, u kterých hnutí ANO vyjde vstříc jejich programu. Pokud budou ve shodě, případně s nimi Babišovo uskupení bude ochotno jednat a dělat kompromisy, nemohou se tvářit, že s ním nemají nic společného.

Být opozicí, která, tam kde to bude třeba, dovede říct menšinové vládě hnutí ANO jasné ne, přitom však nebude mít problém hlasovat pro řadu jejích návrhů, bude práce únavná a namáhaná, ovšem pouze tak lze uspět v příštích volbách, ať už budou kdykoli. Usnadňovat si to celé tím, že budou kategoricky odmítat všechno, s čím Andrej Babiš přijde, je cesta do pekel.

Zdroje:
Vlastní