Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Volby v Rakousku: Vyhráli lidovci, vrací se Zelení

Volby v Rakousku: Vyhráli lidovci, vrací se Zelení
Sebastian Kurz během nedělních volebních oslav | zdroj: Profimedia

V předčasných parlamentních volbách v Rakousku v neděli zvítězila Rakouská strana lidová (ÖVP) exkancléře Sebastiana Kurze. Lidovci navíc posílili. Do parlamentu se také po odmlce vrací Zelení, výsledky naopak zklamaly sociální demokraty. 

Podle předběžných konečných výsledků získala Kurzova strana 38,4 procenta hlasů. Na druhém místě skončili sociální demokraté (SPÖ) s 21,5 procenty hlasů. Dosáhli tak nejhoršího výsledku od konce druhé světové války. Též rozdíl mezi výsledky první a druhé strany v pořadí je nejhorší v poválečných dějinách země. 

Třetí je pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ), má 17,3 procenta hlasů. Strana Zelených získala 12,3 procenta hlasů, což pro ni znamená nejlepší dosavadní výsledek. Zelení se do parlamentu vrací po dvou letech. 

Nejlepšího výsledku ve své historii dosáhli také liberálové z NEOS. Získali 7,4 procenta hlasů, dosud přitom strana nikdy nepřekonala čtyřprocentní hranici pro vstup do parlamentu. 

Předběžné výsledky oznámil ministr vnitra Wolfgang Peschorn v neděli večer. Není v nich dosud započítána zhruba pětina hlasů, které budou sečteny až během následujících dní. Jedná se o hlasy z korespondenčního hlasování a hlasy odevzdané s využitím voličského průkazu. 

Prognózy se potvrdily

Předběžné konečné výsledky rámcově potvrdily prognózy, o nichž informovala agentura APA a veřejnoprávní televize ORF. Podle modelu institutu ARGE pro agenturu APA měli lidovci získat 37,1 procenta hlasů, sociální demokraté 22,5 procenta hlasů, Svobodná strana Rakouska 16,7 procenta hlasů, Zelení 13,1 procenta hlasů a NEOS 7,8 procenta. 

Prognóza, kterou si nechala vypracovat ORF od institutu SORA přinesla podobné výsledky. Prognózy se lišily výrazněji pouze ohledně zisku Zelených - neboť dle SORA měli získat 14,3 procenta. 

Volební účast dle současných výsledků činila 60,6 procenta. Po sečtení všech hlasů ještě výrazně vzroste. Při minulých parlamentních volbách v roce 2017 byla volební účast 80 procent.

Zklamání sociálních demokratů 

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen v neděli oznámil, že během týdne zahájí rozhovory se stranami a po jejich skončení pověří vítěze voleb sestavením vlády. 

Lidovci sice s dobrým výsledkem počítali, ten konečný je však i tak pozitivně překvapil. Ve volebním štábu to po zveřejnění prvních výsledků uvedl šéf strany a exkancléř Kurz. 

Šéfka sociálních demokratů Pamela Rendiová-Wagnerová naopak označila výsledek za zklamání. 

Kurz už uvedl, že pokud ho prezident pověří sestavením vlády, chce jednat se všemi zbylými stranami. Dle prognóz by lidovci mohli sestavit koalici se svobodnými, sociálními demokraty i stranou Zelených. Šéf strany Zelených Werner Kogler je dle svých slov připraven s lidovci jednat, dosavadní směr lidovců by se však musel "radikálně změnit". 

Šéf Svobodné strany Rakouska Norbert Hofer uvedl, že se strana připravuje na odchod do opozice, kde by se chtěla modernizovat. 

Šéfka NEOS Beate Meinlová-Reisingerová v první reakci na prognózy vyjádřila spokojenost. 

Zdroje: