Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Volby v sídlech Babišových firem: drtivý úspěch ANO v okolí chemiček i výkrmny vepřů

Volby v sídlech Babišových firem: drtivý úspěch ANO v okolí chemiček i výkrmny vepřů
Že Lovochemie znečišťuje ovzduší, voličům evidentně nevadí | zdroj: Profimedia

Místopředseda vlády Andrej Babiš vlastní v Česku – ať už přímo či nepřímo – na 160 společností. Při pohledu na vybraný vzorek jeho firem je patrné, že mezi jeho zaměstnanci je i řada voličů Babišova hnutí ANO 2011, píše server HlídacíPes. 

Ukazují to výsledky v konkrétních oblastech a regionech v podzimních krajských volbách. Ve čtrnácti ze šestnácti vybraných míst, kde sídlí významné Babišovy podniky (či výrazné značky, jež si veřejnost s Babišem spojuje) s naprostou převahou zvítězilo hnutí ANO 2011.

Přímé rovnítko mezi volbou místních voličů a sídlem významných firem Andrej Babiše sice nelze položit, nicméně úspěch hnutí ANO je ve vybraných případech velmi výrazný.

V 11 ze 16 sledovaných míst dosáhlo Babišovo hnutí významně lepšího výsledku než byl celostátní průměr strany (21,05 %).

Úspěch u vepřů

ANO 2011 bodovalo ve městech, kde sídlí Babišem vlastněné velké chemičky, jako je Lovochemie v Lovosicích (37,6 %), nebo Precheza v Přerově (32,1 %). Úspěchem pro Babiše skončily volby také v pardubické Synthesii, v jejímž okolí hnutí získalo 26,7 % voličských hlasů.

Ačkoliv například výrobna hnojiv Lovochemie patří mezi největší znečišťovatele ovzduší v regionu, ani tato skutečnost volbu obyvatel neovlivnila. Firma totiž zároveň patří k největším zaměstnavatelům v regionu, což bylo v očích voličů zásadnější.

Babišovu hnutí se dařilo také v Hustopečích, kde sídlí společnost AGROTEC. Navzdory tomu, že společnost je stíhána kvůli machinacím se zakázkami České pošty, získalo ANO v daném okrsku 30% hlasů.

Zdaleka největší úspěch ze sledovaných měst a obcí ale zaznamenalo ANO v Lišanech u Loun. Zde je dominantní Babišova velkovýkrmna vepřů ANIMO Žatec. V této vesnici mu dala svůj hlas téměř polovina voličů (48,2 %).

Obdobný úspěch zaznamenal ministr financí také v Olbramovicích (36,2 %), kde sice formálně žádná jeho firma nesídlí, ale nachází se zde farma Čapí hnízdo – tedy značka, která je s Babišem v často spojována. I kvůli podezření ze zneužití dotace EU.

Naopak v Rumburku, kde sídlí lesnická firma UNILES, a ve Lnářích, kde působí firma obchodující s hnojivy AGRO Blatná, Babiš neuspěl. V obou místech zvítězila ČSSD.

V Brně-Cejlu, kde je umístěna Babišova pekárna PENAM, sice ANO zvítězilo, ovšem pouze s patnácti procenty hlasů.

Firmy byly do vzorku vybrány podle významnosti (Precheza, Lovochemie, Synthesia), podle známosti na veřejnosti (Čapí hnízdo, Olma, Kostelecké uzeniny), a také společnosti, které sídlí v malých městech, kde lze předpokládat znalost obyvatel o spojení Andreje Babiše s danou firmou.

AB-sidla-volby-FINAL Výsledky z okrsků podle adres sídel firem. Modře vyznačeny okrsky, kde ANO získalo vyšší počet hlasů než byl celostátní průměr. Žlutě vyznačeno vítězství jiné strany. | zdroj: Volby.cz/HlídacíPes

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: