Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Volební právo jen pro ty, kteří pracují a platí daně

Volební právo jen pro ty, kteří pracují a platí daně
zdroj: Mediafax

Měli by mít volební právo i ti, kteří se nijak nepodílejí na chodu státu, tedy jinými slovy neplatí daně a dlouhodobě žijí pouze ze sociálních dávek? Názory, že by takový systém byl spravedlivější k těm, kteří se na chodu státu podílejí, čas od času zaznívají. Podle některých politiků by to bylo logické a smysluplné řešení, přesto se většinou shodují, že v současné době na to není vhodná situace a ani možnost.

Výrazněji toto téma otevřel místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím. Před časem se totiž uvnitř jeho strany vedla diskuse o tom, zda by se naopak neměla snížit hranice aktivního volebního práva, tak aby mohli k volbám chodit i šestnáctiletí. Místopředseda Jarolím právě v reakci na tento návrh řekl, že současná podoba volebního práva by se měla spíše omezit, než rozšiřovat.

Chcete volit? Musíte státu také něčím prospět

Podle Jarolíma by takové řešení bylo smysluplné, ale nesmělo by záviset pouze na otázce placení daní či naopak životě na sociálních dávkách. Problém je podle jeho slov mnohem hlubší.

„Když jsem se před časem k tomuto tématu vyjadřoval, bylo to v ideovém pojetí. Skutečně bych pro to byl, nicméně jsem přesvědčen, že nyní k tomu není správný čas. V tomto filozofickém výhledu bych byl pro to změnit přístup k volebnímu právu i k volebním povinnostem, to jednoznačně. Nechtěl bych to ale vztahovat k vyčleněným skupinám, jako jsou lidé na dávkách, a tak dále,“ zdůrazňuje místopředseda VV Tomáš Jarolím.