Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Von der Leyenová bude šéfkou Evropské komise, prošla však těsně

Aktualizováno: Von der Leyenová bude šéfkou Evropské komise, prošla však těsně
Ursula von der Leyenová | zdroj: Profimedia

Potvrzeno. Novou šéfkou Evropské komise bude Ursula von der Leyenová, dosavadní německá ministryně obrany. Její nástup do funkce v tajné volbě podpořilo 383 europoslanců. 

Politička se tak stane první ženou v čele Evropské komise. Von der Leyenová měla od počátku jisté hlasy lidoveckých europoslanců z EPP, těsně před úterním hlasováním jí slíbila podporu socialistická frakce a liberální frakce Obnova Evropy.

Von der Leyenová po oznámení výsledků poděkovala za podporu a uvedla, že si je vědoma velké zodpovědnosti, kterou nyní má. 

Ke svému zvolení potřebovala minimálně 374 hlasů, nakonec dostala o pouhých devět hlasů více. Z výsledku je patrné, že von der Leyenová nakonec nepřesvědčila ani značný počet europoslanců z frakcí, které jí před hlasováním slíbily podporu. 

profimedia-0459135176 Ursula von der Leyenová před europoslanci ve Štrasburku | zdroj: Profimedia

Dosavadního šéfa EK Jeana-Claudea Junckera by měla nahradit od počátku listopadu. Nyní musí ve spolupráci s členskými zeměmi EU sestavit svůj tým. Chce, aby v něm měli vyrovnané zastoupení muži i ženy. 

Každý z budoucích eurokomisařů projde slyšením před výbory europarlamentu. Bývá pravidlem, že někteří neprojdou.

Ve svém projevu před volbou Von der Leyenová uvedla, že jednou z jejích priorit budou právě rovné příležitosti pro muže a ženy a boj proti násilí na ženách.

Zdůraznila také svůj zájem na boji s klimatickými změnami. Politička též uvedla, že předloží návrh na reformu unijních pravidel týkajících se migrace a azylové politiky. Je si však prý vědoma, jak debaty na toto téma jednotlivé země rozdělují. 

Zdroje: