Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Vražda kvůli chybě lékařů? Jakou roli sehráli odborníci v případě smíchovské vražedkyně?

Vražda kvůli chybě lékařů? Jakou roli sehráli odborníci v případě smíchovské vražedkyně?
Michelle Sudků u soudu | zdroj: Profimedia

Michelle Sudků (33), která loni jednu ženu zavraždila a u druhé se o to pokusila, si odpykává třicetiletý trest ve vězení. Stále se však objevují pochybnosti ohledně role, kterou mohli v případě Sudků sehrát – byť nechtíc – lékaři. Útočnici v minulosti aplikovali injekce testosteronu kvůli změně pohlaví. Je možné, aby tento steroidní hormon vražedné sklony sexuálně deviantní pacientky "nakopl" – aby je zvýšil, znásobil?

Vražedkyně z Anděla, již letos poslal soud pravomocným rozsudkem za mříže, má podprůměrné IQ, podle znalců 84. Kromě vězení čeká Sudků ústavní léčba a pozůstalým musí uhradit újmu ve výši 850 tisíc korun.

Podrobnosti tragického případu vyvolávají otázky kolem rizik spojených se změnou pohlaví u deviantních pacientů či u pacientů, u nichž se deviace projeví v průběhu hormonální léčby. Důvody jsou hned dva.

Zaprvé se v posudcích vražedkyně uvádí, že v roce 2013 či 2014 vyhledala sexuologa Petra Weisse. Byl jí diagnostikován nekrofilní sadismus. Přitloukla třeba kočku na dveře, přičemž se ukájela. "V dětství jsem týrala zvířata, znásilňovala psy, sahala jsem jim na penisy," potvrdila sama Sudků.

A zadruhé, jak rovněž zaznělo během přelíčení, začala v roce 2013 podstupovat změnu pohlaví na muže. "Během přeměny se u mě objevily sadistické myšlenky ve formě, že bych uškrtila ženu. Týkalo se to hlavně jedné sestry z motolské onkologie (Sudků tam pracovala jako zdravotní sestra, pozn. red.). Chtěla jsem jí vyjmout játra, osmažit si je na kmínu a sníst," řekla.

Měla být pod větším dohledem?

A právě ve zmíněné přeměně pohlaví se skrývá zádrhel, jelikož žena má deviantní diagnózu. Problém vysvětluje jeden z lékařů, jenž se posuzování vražedkyně účastnil, ale nepřál si zveřejnit jméno. "Testosteronové injekce mohly agresivitu Sudků skutečně nakopnout, už s tím potom nešlo nic dělat, a tato sexuální deviantka i proto mohla vraždit. Ovšem těžko to prokázat," uvedl pro Tiscali.cz.

Odbornice pražského Endokrinologického ústavu Ludmila Máčová jeho slova potvrzuje. "Nebudu se vyjadřovat k žádnému konkrétnímu případu, nicméně je známo, že hladina testosteronu souvisí s agresivitou. Ta korelace tady je. A testosteron v ženském těle může napáchat paseku, a nejen u deviantů."

Zásadní otázkou tudíž je: věděli lékaři o deviaci Sudků před přeměnou pohlaví? A pokud ne, což je otázka druhá: nebyla před změnou neodborně vyšetřena? Další otázka, jež se v rázu nabízí, zní: projevila-li se diagnóza sexuální deviace a byla-li stanovena až v průběhu hormonální léčby (ta byla přerušena), proč nebyla nekrofilní sadistka pod intenzivnějším lékařským dohledem?

Loni na začátku července se pokusila uškrtit mladou ženu v kavárně na Újezdu v Praze. Nepodařilo se jí to jen díky tomu, že se žena aktivně bránila. Sudků skončila v bohnické psychiatrické nemocnici, zhruba po čtrnácti dnech ji ale propustili. Ještě týž den se vydala vraždit. Na ženu, kterou si vyhlédla v obchodním centru na Smíchově, zaútočila nožem. Způsobila jí tak vážná zranění, že žena na místě zemřela.

Weiss: Výsledky výzkumů se liší

Mohly testosteronové injekce znásobit u Sudků puzení po krvi? "K tomuto se nemohu vůbec vyjádřit, jelikož jsem Sudků sám posuzoval. Souvislost s agresivitou a hladinou testosteronu některé výzkumy prokazují, jiné ji nepotvrdily. Obecně však platí, že při léčbě sexuálních deviantů se užívá léků, které sexuální apetenci naopak potlačují," vysvětlil sexuolog Petr Weiss. 

Nicméně tomu tak kvůli testosteronovým injekcím u Sudků nebylo, i když v Bohnicích, kde posléze pobývala, utišující léky nepochybně brala. A i když u soudu zdůraznila státní zástupkyně Jana Murínová, že při útocích v létě 2016 nebyla Sudků testosteronem ovlivněna, tak to nejspíš nelze ze zmíněných důvodů jednoznačně prokázat.

Jak mohla projít sítem?

Jak je vůbec možné, že se žena se sadistickými sklony vůbec dostala do procesu změny na muže? "Pravda je, že testosteron zvyšuje agresivitu. Asi po tom nebylo pátráno, nebo prošla sítem, přestože neměla," míní znalec z oboru psychologie Karel Netík, který Sudků také vyšetřoval.

Nutno zároveň dodat, že sexuolog je sice ústřední postavou v průběhu celé přeměny pohlaví, nicméně před procedurou je nezbytné vyžádat si posudek nezávislého psychologa. Často je nutné absolvovat i další vyšetření před nasazením hormonální terapie a vždy před komisí. Mohlo zde v případě Sudků dojít k pochybení?

"Komise schvaluje operaci. Jestliže by měla žena dostávat androgeny, tedy testosteron, a byla-li by to sadistka, tak by tam byl problém. U Sudků se přece i z tohoto důvodu léčba přerušila. Ale co o tom vím, tak před změnou pohlaví byla diagnostikována pouze jako transsexuálka, nikoli jako deviant," uvedl sexuolog Ivo Procházka ze Sexuologického ústavu VFN v Praze.

Sudků byla příčetná

Sudků měla být pod větší lékařskou kontrolou už jen kvůli tomu, že sexuální deviant absolvoval v tomto případě hormonální léčbu aplikací testosteronu a že se pokoušel před vraždou v supermarketu zabít i další ženu.

Ale i kdyby chtěli lékaři své případné pochybení ututlat, či zamést pod koberec, vražedkyně měla během útoku v supermarketu podle znalců z oboru psychologie a psychiatrie sice částečně snížené ovládací schopnosti, ale – což je důležité – ty rozpoznávací byly zachovány. Čili si byla vědoma svého jednání a nebyla nepříčetná.  "Určitě se jí nezatmělo před očima, když si vybírala zbraň. Zatmělo se jí v okamžiku, kdy spustila agresi," dodal znalec Netík.

Němečkova komise: Selhala naopak policie

Po vraždě na Smíchově nechal tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) sestavit vyšetřovací tým, aby zjistil, zda v Bohnicích nepochybili, když propustili tak nebezpečnou pacientku. Komise pochybení na straně nemocnice nezjistila, naopak došla k závěru, že selhala komunikace ze strany policie.

"Samotného mě reakce policistů překvapila. To, že nebyla Sudků (po pokusu o vraždu v kavárně) obviněná a neskončila ve vazbě," řekl k postupu policie znalec v oblasti psychologie Karel Netík, jelikož Sudků po prvním napadení dovezla policie pouze na psychiatrii.

"Chyba byla v tom, že Sudků byla řešena psychiatricky a ne trestněprávně. S tím jsem se dřív nesetkal, určitě došlo k selhání. Jestliže byly pochybnosti o její příčetnosti, měly to posoudit znalecké posudky, ne dojmy policistů," upřesnil Netík. Vraždě v Tesku by tak podle něj šlo stoprocentně zabránit, kdyby byla žena vazebně stíhaná za pokus o vraždu, což její čin v kavárně podle něj skutečně byl.

Zdroje:
Vlastní