Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Komentář: Všichni Putinovi muži (Miloš Zeman a ti druzí)

Komentář: Všichni Putinovi muži (Miloš Zeman a ti druzí)
Matka s dcerou procházejí kolem plakátu se snímky prezidentů Miloše Zemana (likvidujícího novináře) a Vladimira Putina vyvěšeném na plotu Pražského hradu členy skupiny Kaputin | zdroj: Profimedia

Někteří, jako český prezident, jsou schopni za vodku prodávat Krym, jiní chodí s jeho portrétem na triku.

Skandál rakouského vicekancléře, který se ženou vydávající se za neteř ruského oligarchy domlouval špinavý byznys, otřásl Rakouskem. profimedia-0434394362strache Heinz-Christian Strache | zdroj: Profimedia

Heinzi-Christianu Strachemu zlomilo vaz video, na kterém navrhuje Rusce, která chce v Rakousku vyprat špinavé peníze, aby koupila nejčtenější rakouský deník Kronen Zeitung. Do něj by potom jeho partaj protlačila blízké redaktory a zařízla ty kritické. Oplátkou za takový nákup Strache na záznamu slibuje, že oligarchovi zajistí veřejné zakázky.

(Mimochodem, postřehli jste ten rozdíl? Andrej Babiš neměl zábrany, koupil si noviny sám a vláda mu jako premiérovi přihrává státní zakázky. Žádného tajného prostředníka nepotřebuje. Inu, jiný kraj…)

Kauza je každopádně ostudou nacionalistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), kterou vicekancléř Strache ve vládě zastupoval, i samotného Rakouska. A poučením, že přátelit se s nacionalistickými stranami se nemusí vyplatit.

Režim Vladimira Putina je podporuje. Je jasné proč. Rozdrobená Evropa je pro něj výhodnější než Evropa sjednocená. Vůči malým státům (menším než Rusko) snáz uplatní sílu.

Nacionalisté mu v 'rozborce' starého kontinentu pomáhají. A nejen oni – jak ukazuje příklad bývalého německého kancléře, anebo českého prezidenta.

O koho se může Putin v Evropě opřít a kdo mu může posloužit? Tady je několik příkladů.

Kolik 'stakanů' vodky stojí Krym?

Z Miloše Zemana měli v Kremlu často radost. Třeba tehdy, když radil ukrajinskému vedení, aby ruskou anexi Krymu uznalo za 'fait accompli', tedy uzavřenou a nevratnou záležitost, a dohodlo se s Rusy na kompenzaci. Anebo když si prezident v TV Barrandov pustil pusu na špacír a na základě zpráv tajných služeb zvěstoval (zde), že "je pokrytectví předstírat, že se v Česku nevyráběl novičok".

Kromě 'nepřesné' informace o syntéze jedu poskytl vrchní velitel Rusům 'přesnou' a cennou informaci o tom, proti kterým typům novičoku česká armáda má a proti kterým nemá protilátky.

profimedia-0355866480miloš a putin2 Miloš Zeman a Vladimir Putin vedou polemiku o tom, zda se mají novináři likvidovat nebo jen omezovat. Ten vpravo je shovívavější | zdroj: Profimedia

Zeman dbá na to, aby Rusům vyklopil vše, co mu české tajné služby sdělí, a příkladně posiluje dobré vztahy s mocnou Rusí. Vzpomínáte, jak před pěti lety vrávoral a klimbal nad korunovačními klenoty? Před jejich vyzvednutím v katedrále sv. Víta navštívil vrchní velitel ruskou ambasádu, kde upevňoval družbu popíjením vodky.

Čabajka v boršči profimedia-0420867809orban Viktor Orbán | zdroj: Profimedia

Maďarský premiér Viktor Orbán je v Bruselu pokládán za jednoho z nejvlivnějších advokátů ruských, potažmo Putinových zájmů. Pro Putina je cennější než chřadnoucí Zeman, který neřídí vládu a nedokázal zabránit vydání hackera Jevgenije Nikulina do rukou americké 'justiční mafie'.

Vladimir Putin označuje Orbánovo Maďarsko za jednoho z klíčových partnerů Ruska v Evropě. Jak by ne, když Orbán vytrvale požaduje, aby sankce, vyhlášené vůči Rusku po jeho anexi Krymu v roce 2014, osmadvacítka zrušila, nebo aspoň zmírnila. Jeho vláda navíc svěřila ruskému koncernu Rosatom největší investiční projekt v zemi – výstavbu dvou nových reaktorů maďarské jaderné elektrárny Paks.

Orbán teď u Putina lobuje za to, aby Rusko přes Maďarsko vedlo novou větev plynovodu. Podle některých analytiků je už ruka v rukávě. Anebo snad čabajka v boršči?

S Voloďou na triku

Matteo Salvini, italský ministr vnitra a předseda strany Liga (před tím Liga Severu) měl k Putinovi blízko ještě před tím, než vstoupil do vlády. S jeho podobiznou na triku se producíroval v Moskvě i v Evropském parlamentu. Obdobně jako Orbán se zasazuje o to, aby protiruské sankce Evropská unie zrušila. V tom se shoduje také s vůdcem koaličního Hnutí pěti hvězd Luigim Di Maiem.

matteosalviniprintscreen z twitteru Koho to má italský ministr vnitra Metteo Salvini na triku? | zdroj: Printscreen z Twitteru

Salvini prohlašuje, že Rusko by se mělo "vrátit zpět do evropské rodiny", a Putina chválí jako politika, který jedná v zájmu obyvatel své země.

Plynový lobbista profimedia-0413313907schroeder Gerhard Schröder | zdroj: Profimedia

Gerhard Schröder, bývalý sociálnědemokratický kancléř Německa, je významnou Putinovou figurou na evropské šachovnici. Schröder sice z vrcholné politiky odešel, má však cenné kontakty a funguje jako lobbista za ruské koncerny Gazprom a Rosněfť. Stojí také v čele výboru akcionářů konsorcia Nord Stream AG, jehož plynovod přivádí surovinu z Ruska přímo do Německa, čímž obchází do té doby obvyklé tranzitní trasy přes Polsko a Ukrajinu.

Své angažmá ve prospěch ruských plynařů zahájil Schröder krátce poté, co odešel z kancléřského sídla na břehu řeky Sprévy. Leckdo si tak položil a dosud pokládá otázku, jak dlouho předtím tohle plánoval a zda tomu také nepřizpůsoboval politiku spolkového kabinetu.

Družba 'da', sankce 'nět' profimedia-0413475209andrej danko Andrej Danko | zdroj: Profimedia

Na Slovensku funguje jako Putinův člověk předseda Slovenské národní strany, která je součástí koalice, a předseda Národní rady (slovenského parlamentu) Andrej Danko.

Do povědomí veřejnosti se dostal nejen díky politickým funkcím, ale také pro skandál se svou rigorózní prací, která se ukázala být plagiátem. Titul doktora práv (JUDr.) však Dankovi zůstal, protože slovenský zákon ho neumožňuje odebrat.

Danko, který lituje vstupu země do NATO, proslul také návštěvou vojenské přehlídky v Moskvě. Zúčastnil se jí jako jediný šéf parlamentu unijních zemí na pozvání Vjačeslava Volodina, předsedy Státní dumy (dolní komory ruského parlamentu), který je na sankčním seznamu evropské osmadvacítky.

Blondýna v ruské bance profimedia-0434807230merinelepen Marine Le Penová | zdroj: Profimedia

Vedle mužů patří k Putinovým žolíkům v Evropě také žena – Francouzka Marine Le Penová. Vůdkyně nacionalistického Národního sdružení (původně Národní fronty) chce zemi galského kohouta vyvést z Evropské unie i NATO, což Putinovi samosebou vyhovuje. 

Le Penová otevřeně podpořila ruskou anexi Krymu. Odměnou jí byla půjčka pro její partaj ve výši devíti milionů eur, tedy 230 milionů korun, od První česko-ruské banky.

V březnu 2017, zatímco ve Francii probíhala prezidentská kampaň, dostala politička pozvání do Ruska jako kandidátka na prezidentku. "Vím, že reprezentujete politické spektrum, které v Evropě velmi rychle roste," pravil tehdy Le Penové v Kremlu uznale ruský prezident.

Zdroje:
Vlastní