Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Všichni Romové nejsou stejní, ti v Jaroměři chtějí pracovat

Všichni Romové nejsou stejní, ti v Jaroměři chtějí pracovat
zdroj: Mediafax

V Jaroměři odstartovaly nové technické služby. Velký zájem pracovat zde mají místní Romové. Romský podnikatel Rudolf Polák, který podnik rozjel, kromě toho působí jako krajský zastupitel a jaroměřský radní. Chce prý, aby veřejnost viděla, že nejsou všichni Romové stejní, že někteří skutečně chtějí pracovat.

Projekt sociálního podnikání počítá od jara s prací pro pět lidí na pět let. "Romové mají nízké vzdělání, ale mohou pracovat. Veřejnost uvidí, že část těchto lidí pracovat chce," řekl pro server iDNES.cz podnikatel Polák. "Vadí mi, že si sociálně slabí zvykli na život na dávkách. Jsem sociální demokrat, ale podporu bych nechal jen těm, kdo nemohou do práce. Ne těm, kdo na ni kašlou."
O lidi, kteří chtějí pracovat, ale práci sehnat nemohou, by se podle něj měly více starat obce a stát. Měly by jim poskytovat nenáročné manuální práce v lesích nebo na stavbách.

Na rozjezd nových technických služeb Polákovi ministerstvo práce a sociálních věcí přidělilo necelých 1,9 milionu korun. Za ně nakoupí vybavení jako multikáru na posyp, nákladní auto na svoz, dodávku, sekačky, křovinořezy a jiné nářadí. Mzdy a odvody zaměstnanců bude v prvních dvou letech hradit úřad práce, v dalších třech si na sebe musí podnik vydělat sám.

Ministerstvo loni přidělilo dotace na sociální podnikání dvaatřiceti firmám, živnostníkům a neziskovým sdružením.