Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Vteřiny před pádem prý zachytilo video. Vydejte nám ho, vyzývá žalobce nálezce

Vteřiny před pádem prý zachytilo video. Vydejte nám ho, vyzývá žalobce nálezce
Letadlo se roztříštilo na tisíce kusů, paměťová karta ale mohla náraz přežít | zdroj: Profimedia

Mezi troskami airbusu společnosti Germanwings, který se minulé úterý narazil do svahů francouzských Alp, podle německého deníku Bild a francouzského Paris Match našel v místě nehody zdroj blízký vyšetřování paměťovou kartu. Je na ní údajně několikavteřinové video zachycující situaci v letadle těsně před nárazem. Francouzský prokurátor Brice Robin popřel, že by vyšetřovatelé měli video k dispozici a vyzval jeho držitele, aby ho ihned vyšetřovatelům vydali. 

Video podle Bildu natočil někdo v zadní části letadla, není ale jasné kdo a zda záběry točil v sedě nebo ve stoje. O pravosti není podle deníku pochyb, záběry jsou ale chaotické, rozmazané a není na nich možné nikoho z cestujících identifikovat. Závěry potvrzují slova vyšetřovatelů, že se hlavní pilot snažil do kabiny dostat pomocí sekyry – jsou prý slyšet tři kovové údery, jak sekyra narážela do ocelových dveří.

"Pokud je pravdivé tvrzení, že někdo takovým videem disponuje, měl by ho bezodkladně předat vyšetřovatelům," řekl Robin agentuře AFP. 

Cestující o nezvratném osudu letadla alespoň těsně před nárazem věděli. Na videu jsou podle Bildu slyšet zoufalé výkřiky "Panebože!" v několika jazycích doprovázené pláčem. Těsně před koncem videa to vypadá, že letadlo křídlem naráží do hory, naklání se a lidé brečí. Poté záznam končí.

Bild cituje odborníka na mobilní telefony Dirka Lorenze, podle kterého mohla karta neštěstí přežít bez úhony. Roztříštění mobilu ji mohlo odhodit někam na stranu. 

Zdroje:
Bild