Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Vtipný trik měl odradit lidi od používání igelitek

Vtipný trik měl odradit lidi od používání igelitek
Igelitky s potisky, jimiž se není co chlubit | zdroj: Profimedia

Komu by se chtělo vyrazit do ulic s taškou, která zřetelně hlásí, že si v ní nesete mast na bradavice nebo přípravek na pročištění střev?

Blbnutí kolem zákazu plastových tašek, brček, kelímků nebo tyčinek na šťourání v uších teď díky koronaviru na okamžik ustalo. Poptávka po jednorázových plastech prudce vzrostla a ekologie musela jít kvůli novému nepříteli na moment stranou.

Brzy se ovšem zase oklepeme a tažení proti plastiku bude pokračovat. Pak se možná hodí vtipný nápad, s nímž před rokem přišel obchod East West Market v kanadském Vancouveru.

Za igelitové tašky se tu sice platí, ale těch pět centů si kdekterý zákazník rád utrhne od huby. Jak tedy přimět nakupující, aby si - dobrovolně - nosili plátěné tašky z domova? Ideální ekologické řešení je potisknout nabízené igelitky tak, že si každý asi dvakrát rozmyslí vyrazit s nimi do ulic. East West Market je totiž vyzdobil reklamními nápisy a logy neexistujících obchodů, jejichž návštěvu bychom se snažili spíše před okolím utajit. Takže lidé odcházeli ze supermarketu s igelitkami nadepsanými třeba "Mast na bradavice od dr. Toewse", "Potřeby pro střevní péči" nebo s potiskem naznačujícím, že se v tašce nese čerstvě zakoupený bizarní pornofilm. A kdo by o takovou reklamu stál?

Kuriózní nápad sice zpočátku zafungoval, později se ale z tašek stal sběratelský kousek – a jejich prodej výrazně vzrostl. Z ekologického hlediska lze v tom případě asi těžko mluvit o výrazném úspěchu a nápad bude třeba ještě krapet poladit - zvlášť když kanadský premiér Justin Trudeau hodlá do roku 2021 jednorázové plasty zcela eliminovat. Teď třeba East West Market nabízí tyto tašky se stejnými, dnes už téměř kultovními potisky, ovšem už plátěné. Bratru za necelých dvacet dolarů.

zdroj: www.youtube.com

Zdroje:
Vlastní