Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

VV chtějí stranické ministry, padnout by mohl Šmerda. Nečas ho nechce odvolat

VV chtějí stranické ministry, padnout by mohl Šmerda. Nečas ho nechce odvolat
zdroj: Mediafax

Ministr dopravy Radek Šmerda požádal šéfa Věcí veřejných Radka Johna, aby dostal šanci obhájit svou práci před jeho poslanci. Ten mu vyhověl, Šmerda se ale ani tak nezachránil.

"Trváme na jeho odchodu. Není to nic osobního, ale byl nominován jako úřednický ministr dočasně, či chcete-li do doby, než nominujeme svého stranického ministra," vzkázala serveru Týden.cz místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová.

Odvolávat ho nechce

Šmerda do úřadu skutečně vstupoval jako prozatimní ministr. Jeho předchůdce Vít Bárta se měl očistit od důsledků mediálních kampaní a do resortu se vrátit. "Věděl to pan Šmerda i pan premiér, který to plně akceptoval," podotkla Klasnová.

Ačkoli se už zřejmě nevrátí Bárta, chtěly by Věci veřejné i přesto v resortu straníka. Pravděpodobně jím bude dosavadní Šmerdův náměstek Lukáš Hampl.

Premiér Petr Nečas se zatím Šmerdy zastal, odvolávat ho nechce. Sám ministr sdělil, že ho různí lidé přemlouvají, aby zůstal. Deklaroval ovšem, že pokud poslance Věcí veřejných na schůzce nepřesvědčí, z funkce dobrovolně odejde.