Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Komentář: Vyberte si prezidenta: Jezevec z Vysočiny, slušňák k odzívnutí, nebo drsňák z Valašska

Komentář: Vyberte si prezidenta: Jezevec z Vysočiny, slušňák k odzívnutí, nebo drsňák z Valašska
Mirek a Miloš jsou staří dobří známí | zdroj: Profimedia

Legrace končí. Anebo snad začíná? Tak či onak, prezidentské volby se dostávají do obrátek.

Kdo vyhraje prezidentské volby? Zatím máme jedinou jistotu – bude to muž. Volby budou maskulinní záležitostí, nepřihlásila se do nich jediná Amazonka.

Pokud bychom ale dva měsíce před prvním kolem (12. a 13. ledna, druhé kolo 26. a 27. ledna) dali na bookmakery, byl by vítězem někdo z této trojice: Vrchní velitel Miloš Zeman, jinak náčelník Kundasem Kundatam, Jiří Drahoš, plachý akademik nepolíbený politikou, anebo bodrý Valach Mirek Topolánek, zdravící vztyčeným prostředníčkem.

Agentura ČTK informuje, že na první příčku teď bookmakeři staví Zemana, na druhé Drahoše a na třetí Topolánka.

Že bychom neměli brát bookmakery vážně? Nepodceňujte jejich odhad. Mnohdy dokážou předpovědět vítěze líp než sofistikované volební modely prestižních institucí. Nejspíš to bude tím, že v sázkách se točí peníze, a ti, kteří je investují, přemýšlejí o volbách důkladněji než respondenti sociologických agentur.

Nejvyšší čas připomenout si trojici, která si u bookmakerů vede nejlíp. Tady je:

Jezevec z Vysočiny

Miloš Zeman (kurz 1,6:1 až 1,7:1) je politické zvíře, žije politikou a má politické instinkty. Sám se ale pokládá za jiné zvíře, za jezevce (z Vysočiny).

Favoritem bookmakerů je od září. Dokáže na sebe strhnout pozornost. Vyvolává emoce. Je na to dokonce specialista. Někoho nadchne, jiného dopálí. Málokoho však nechá chladným.

Je nevybíravý k protivníkům, což dokazoval už za svého premiérství (1998-2002). Rád se poslouchá a ještě raději něco vysvětluje. Třeba význam anglického slůvka "pussy".

Má mentalitu vulgárního provokatéra. Voliče to však nezaráží. Už před pěti lety museli vědět, že na Hrad volí vypravěče ze čtvrté cenové skupiny. V té době byl Zeman proslulý jadrnými výrazy vůči sociálním demokratům, kteří ho potopili při parlamentní volbě prezidenta v roce 2003. Ze svého vyhnanství na Vysočině je obdařoval přívlastky "debilové, fekálie, toxické zplodiny".

Během svého prezidentství Zeman poskytl kupu důvodů, proč by měl být (ne)zvolen právě on.

V Praze se zasloužil o chráněnou rezervaci kolem Hradu, kterou nechal obestavět "check-pointy", a tak zpříjemnil procházku centrem Pražanům i turistům. Kromě toho se zaskvěl na jedné tribuně s islamobijcem Martinem Konvičkou, který proslul výrokem, že muslimy namele do masokostní moučky.

A protože jako prezident jezdil do světa, leccos pochytil. Od čínských soudruhů se třeba naučil, jak stabilizovat společnost. Ukrajincům zase nezištně poradil, aby si za anektovaný Krym nechali od Rusů zaplatit.

A jaký by Zeman byl prezident ve druhém období? Nejspíš ještě svéráznější a svéhlavější. Nemusel by se ohlížet na to, zda si nezhatí další zvolení. Už teď přitom ústavní zvyklosti označuje za „idiotské“ a ohání se "tvůrčím" výkladem ústavy.

Slušňák k odzívnutí

Jiří Drahoš (kurz 2,7:1 až 3:1), někdejší předseda Akademie věd, podle sociologických průzkumů zatím vypadá na favorita. Důležité je však slovo "zatím".

Průzkum společnosti Median pro Seznam Zprávy, zpracovaný ještě před tím, než se do hry o Hrad zapojil Topolánek (od 11. října do 5. listopadu) mu ve druhém kole proti Zemanovi přiřknul vítězství v poměru 51 ku 49. Ještě v září ve stejné sondě však akademik vítězil v přesvědčivějším poměru 55,5 ku 44,5. U bookmakerů klesl na druhé místo už před dvěma měsíci.

Drahoš patří mezi kandidáty, kteří hlásají politickou kulturu a nestrannost. Je vzdělaný, kultivovaný, neušpiněný politikou. "Jdu do toho proto, aby tady byl prezident, který bude spojovat, a nerozdělovat, a reprezentovat český stát v zahraničí," prohlásil, když na ministerstvu vnitra předával podpisové archy se 142 157 podpisy. Tolik nikdo nezískal.

Podobné uhlazené fráze jako Drahoš ze sebe sypal před pěti lety jiný kandidát na prezidenta – Jan Fischer. Někdejší šéf úřednické vlády se představoval jako charakter, který dohlédne na to, aby straničtí šíbři hráli férově. Dlouho vévodil žebříčkům, potom ale začal ztrácet dech. Pro mnoho voličů byl bezbarvý. V debatách ničím neupoutal. Nakonec se nedostal ani do finále, přeskočil ho jak Miloš Zeman, tak Karel Schwarzenberg.

Drahoš jako kdyby kráčel ve Fischerových stopách. Pan poctivý a slušný, ale pro mnohé voliče nudný k uzívání. A žádný vůdcovský typ. Právě po nich je přitom poptávka.

Jako chemik patrně zná Mendělejevovu tabulku prvků, ale na Hradě by mu příliš platná nebyla. Rodák z Těšínska nemá žádné zkušenosti z politiky, vůbec k ní nečichl a je to na něm znát. Zvládl by na pohled plachý badatel krotit partaje?

Drsňák z Valašska

Mirek Topolánek (kurz 5:1 až 6,5:1) by s tím problémy neměl. Má ostré lokty i politickou průpravu z vedení ODS a především z řízení vlád (2006-2009).

Vyniká obdobně drsným slovníkem jako Zeman a v repertoáru má i drsná gesta vůči soupeřům – ve sněmovně jim ukazoval vztyčený prostředník.

Vstup do voleb Topolánek vysvětlil starostí o ústavní pravidla – taková politická pohádka pro děti předškolního věku. Na dospělé voliče patrně příliš nezapůsobí, stejně jako vyprávění, jak to bylo emotivní rozhodnutí. "Já jsem se v úterý, možná emotivně, protože rozumem bych to nikdy neudělal, rozhodl, že budu kandidovat na prezidenta a začal jsem shánět podpisy," vyprávěl Topolánek, když oznámil kandidaturu. Na twitterový účet pak vyvěsil slogan "když můžeš, tak musíš".

Takže emoce? Jistě, Topolánek je pruďas. Ale že by nevážil kandidaturu na prezidenta, copak se taková rozhoduje během jediného dne? Že by v pozadí nestál Daniel Křetínský, pro jehož Energetický a průmyslový holding Topolánek pracuje?

Topolánkovy prezidentské vyhlídky každopádně sráží korupční aféry a jiné skandály z éry jeho vlád. Expremiér je spojován se symbolem korupce Markem Dalíkem, který teď bručí v ruzyňské věznici, s cinknutými armádními zakázkami, kmotry v krajích, plavbách na jachtě s lobbisty…

Bude lehké grilovat Mirka Topolánka za jeho staré hříchy.

-------------

Za trojicí Zeman, Drahoš, Topolánek s odstupem následují Michal Horáček, Vratislav Kulhánek, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Jiří Hynek, Petr Hannig a dalších devět kandidátů. Některé z nich volební komise vyřadí, protože nesplní podmínky pro účast ve volbách. Z jiných sebeschopnější imagemaker neudělá víc než mluvící hlavu.

Každá kabelovka nabízí lepší výběr.

Zdroje:
Vlastní