Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Vzácný meč, který se ukrýval všem na očích

Vzácný meč, který se ukrýval všem na očích
Prastarý meč byl darem z Arménie | zdroj: Andrea Avezzù

Někdy se mezi zdánlivě obyčejnými věcmi může ukrývat nějaká ta skutečná vzácnost, kterou ale oko laika nemusí vůbec rozeznat. Své o tom teď ví i obyvatelé jednoho benátského kláštera, ve kterém se úplnou náhodou našel vzácný pět tisíc let starý meč. 

Nikdo na malém ostrůvku San Lazzaro degli Armeni, kde klášter leží, do nedávna ani netušil, jaká vzácnost se ukrývá v místní sbírce. V expozici středověkých artefaktů se zde totiž po léta schovával cenný starověký meč ukutý z mědi a arzénu - tedy ještě před pořádným používáním bronzu. 

Stáří zbraně je podle všeho něco kolem pěti tisíc let, což z ní dělá jeden z nejstarších dochovaných mečů na světě. Tohoto vzácného exempláře, který se nedopatřením připletl mezi středověké exponáty, si již na konci roku 2017 náhodou během obyčejné turistické návštěvy kláštera všimla mladá archeoložka Vittoria Dall'Armellina z benátské univerzity. 

Dall'Armellinová, která je shodou okolností specialistkou na období, kdy podobné zbraně vznikaly, tak začala pátrat po původu meče. 

c44adc362c349dcd9934b0883c7c53aa Meč je vykován z mědi s příměsí arzénu | zdroj: Andrea Avezzù

Jak se později ukázalo, tak specifický meč byl původně darem z Arménie. Klášter byl totiž od začátku 18. století střediskem pro arménské katolické duchovní. Sídlil zde i Ghevont Alishan - arménský katolický kněz, historik a rovněž populární básník.

Právě Alishan během 19. století dostal starodávný meč darem od arménského sběratele umění Yervanta Khorasandjiana. Součástí zbraně byl rovněž dokument, podle kterého byl meč nalezen na pobřeží Černého moře v místech, kde se nacházela starověká řecká kolonie Trebizond - tedy na území dnešního Turecka, kde leží město Trabzon.

Po Alishanově smrti na začátku 20. století pak připadla zbraň klášteru a skončila mezi zmiňovanými středověkými předměty.

Zdroje:
Vlastní