Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Vznikla první akademie pro humanitární pomoc, reaguje na světové krize

Vznikla první akademie pro humanitární pomoc, reaguje na světové krize
Pomoc se musí dostat k potřebným co nejdříve | zdroj: UNICEF

V Londýně se dnes otevřela první akademie pro humanitární pracovníky. V první fázi má vychovat až sto tisíc humanitárních pracovníků z více než 50 zemí v tom, jak rychle reagovat na katastrofy a mimořádné události. Informoval o tom britský The Guardian.

Humanitární Leadership Academy vznikla v reakci na rostoucí počet humanitárních krizí vyvolaných klimatickými změnami i válečnými konflikty. S jejich zvyšováním přestává stačit počet lidí, kteří zvládnou koordinaci humanitární pomoci v tak vysokém měřítku, které je důležité hlavně v prvních dnech.

Počátečních 20 z 50 milionů liber (750 milionů korun) do projektu vložilo britské ministerstvo pro mezinárodní rozvoj. Rozjezd iniciativy zajistila nezisková organizace Save the Children, která spustila první londýnskou pobočku. Další budou v průběhu letošního roku následovat v Keni a na Filipínách, do roku 2020 by mělo podobných vzdělávacích center vzniknout deset.

"Pokud chceme zachránit víc životů, je potřeba vychovat místní lidí přímo v problémových oblastech k tomu, aby zvládli poskytnout a koordinovat humanitární pomoc, když to bude v budoucnu potřeba," řekl deníku The Guardian výkonný ředitel organizace Save the Children Justin Forsyth.

Díky této iniciativě by v následujících letech mohlo být na světě dost odborníků k tomu, aby se k lidem v postižených oblastech dostala humanitární pomoc nejpozději do 72 hodin.

Na spuštění projektu Akademie se pracovalo od roku 2007. "Iniciativa může znamenat revoluci celého humanitárního sektoru," řekl Jan England, bývalý ředitel OSN pro humanitární záležitosti a mimořádné události, který se stane prvním ředitelem Akademie. 

Zdroje:
guardian.co.uk