Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Wagnerová (SZ) jde do party s Okamurou. Ale co si o něm myslí doopravdy?

Wagnerová (SZ) jde do party s Okamurou. Ale co si o něm myslí doopravdy?
Eliška Wagnerová | zdroj: Mediafax

ROZHOVOR Před časem kritizoval nově zvolený senátor Tomio Okamura postoj Čechů k vlastní zemi. „Úplně mě děsí, že se lidé bojí říct, Čechy Čechům. Okamžitě jsou označeni za xenofoby či nacisty. Ale kde to jsme?“ pozastavoval se nynější senátor nad současným stavem v Česku pro ParlamentníListy.cz. „Tyto názory jsou pro mne naprosto nepřijatelné,“ říká naopak nově zvolená senátorka za Stranu zelených a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová.

V Senátu ale spolu s dalšími osmi senátory tvoří tito dva společný senátní „Klub pro obnovu demokracie“, aby měli k dispozici širší legislativní a administrativní možnosti. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly Elišky Wagnerové na její postoj k výrokům Tomia Okamury. Jak se zdá, v některých otázkách nebudou zrovna souznít. Jen pro přesnost připomeňme, že kromě Tomia Okamury a Elišky Wagnerové do klubu patří také dalších šest nezávislých a čtyři lidovečtí senátoři.

V senátu jste vytvořili klub, který tvoří deset senátorek a senátorů, jejichž stanoviska se zejména při hlasování budou zjevně naprosto rozcházet. Nás ale v tuto chvíli zajímá, do jaké míry Vy osobně souhlasíte, či nesouhlasíte s názory a postoji Tomia Okamury?

S názory pana Okamury se teprve seznamuji. Donedávna jsem jeho výroky příliš nesledovala a nevěděla jsem o něm o mnoho víc, než že má nějakou cestovní kancelář, a tím to pro mě vlastně končilo.

Až teprve teď jsem byla upozorněna lidmi kolem mne, že se vyslovoval k otázkám, na které má skutečně velmi jiné názory, než jsou ty moje. Mluvíme-li konkrétně, tak s jeho výroky například k romským otázkám se skutečně ztotožnit nemohu.

Jak vnímáte jeho výroky takového typu, že je špatné, když se bojíme říct, že Čechy patří Čechům?

To jsou typy výroků, které nesnáším. To opravdu svědčí o tom, že jsme každý jinde. Jak říkám, před tím jsem ho nesledovala, protože mě to vlastně nezajímalo. Připadal mi trochu jako povahově exotický člověk, který si umanul, že bude kandidovat na prezidenta, a to se přiznám, že jsou lidé, kteří mě příliš nezajímají.

Zdroje: