Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Z bank v Lucembursku podle Diag Human zmizela česká aktiva z již zmrazených účtů. Firma podala trestní oznámení

Z bank v Lucembursku podle Diag Human zmizela česká aktiva z již zmrazených účtů. Firma podala trestní oznámení
Ilustrační snímek | zdroj: mikecogh via Foter.com

Právní zástupce společnosti Diag Human Rémi Chevalier podal trestní oznámení lucemburským úřadům pro podezření "z nezákonného nebo podvodného zmizení zabavených prostředků a/nebo zabaveného majetku". Ty měla podle přesvědčení Diag Human stáhnout ze země Česká republika z již zmrazených účtů u bank BNP Paribas a KBL, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes.

Podání trestního oznámení potvrdil pro HlídacíPes.org právník Rémi Chevalier: "Mohu potvrdit, že jsem v souladu s instrukcemi svého klienta, Diag Human, trestní oznámení tento týden podal." Důvody, které k tomu firmu Čechošvýcara Josefa Šťávy vedou, jsme popsali v tomto textu.

"Pouze kriminální vyšetřování může přinést důkazy, že fondy byly nelegálně a záměrně staženy," napsal na dotaz HlídacíPes.org Chevalier.

Exekuce majetku umožněna

Firma aktuálně požaduje po České republice i s úroky celkem 14,5 miliardy korun. Lucembursko je první a dosud jedinou zemí, kde Diag Human pravomocně uspěl se svou žalobou podle mezinárodní smlouvy o uznání a výkon rozhodčího nálezu, takzvané Newyorské úmluvy.

Hlavní bojiště dlouhé právní bitvy mezi Českou republikou a společností Diag Human je proto nyní právě v Lucembursku.

Že má na peníze Diag Human nárok, potvrdil počátkem června tamní Nejvyšší soud. Stvrdil tím svůj dřívější nález, kterým také povolil exekuci majetku České republiky.

"Poslední rozhodnutí se týká toho, že kdyby Česká republika měla na účtech u dvou konkrétních bank (v Lucembursku) peníze, tak by se ty peníze odečetly z účtu České republiky a zapsaly se na účet Diag Human," vysvětlil v červnu v České televizi náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu a právo Radek Policar. Právě Ministerstvo zdravotnictví ve sporu s Diag Human zastupuje Českou republiku.

V rámci sporu byl majetek České republiky v Lucembursku do výše nároku Diag Human "preventivně" obstaven už 4. října 2011. Tehdy šlo o sumu zhruba deseti miliard korun, konkrétně 419 734 449 euro.

Stahoval jsem naše aktiva

Na soudem obstavených účtech u lucemburských bank ale žádná aktiva, která by Diag Human mohl zabavit, nejsou. Opakovaně to zdůrazňuje Ministerstvo financí i Ministerstvo zdravotnictví, které stát ve sporu zastupuje.

Právní zástupci Diag Human namítají, že v průběhu soudního sporu aktiva v příslušné výši na účtech v Lucembursku byla a že je Česká republika pravděpodobně stáhla z již zmrazených účtů. Česko proto viní z útěku před věřiteli.

Podle Rémiho Chevaliera, který Diag Human v Lucembursku zastupuje od roku 2011, se jedná "o vážný kriminální čin a porušení jak českých, tak lucemburských zákonů".

Diag Human za důkaz označuje i veřejné vystoupení Andreje Babiše na půdě českého parlamentu z 16. října 2017. Jak plyne z oficiálního stenoprotokolu Poslanecké sněmovny, Babiš na plénu sněmovny řekl:

"Vážení, my jsme prohráli Diag Human v Lucembursku za 14 mld. Já jsem ještě jako ministr financí stahoval naše aktiva na základě jednoho bezvýznamného dopisu, kde někdo napsal, že chce podnikat s krevní plazmou." To Diag Human vnímá jako podpůrný důkaz, že Česko skutečně aktiva (nemusí jít o hotovost, ale například o dluhopisy či jiné cenné papíry, pozn. red.) stahovalo již v době, kdy byly soudním rozhodnutím účty obstaveny.

"Informacemi o stahování zahraničních aktiv České republiky Ministerstvo zdravotnictví ČR nedisponuje. Co se týče bankovních účtů v zahraničí, Ministerstvo zdravotnictví žádné takové účty vedené jménem České republiky nemá," řekla už dříve na dotaz HlídacíPes.org mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: